STUDIU. Creierul barbatilor este mai mare decat al femeilor. Care sunt zonele cu cele mai mari diferente
De-a lungul timpului a existat suspiciunea ca femeile si barbatii au creierele diferite. Recent, cercetatorii de la Universitatea Cambridge au descoperit care sunt aceste diferente.
Dupa 20 de ani de cercetari, oamenii de stiinta din domeniul neuronal au reusit sa creeze o harta care arata cum difera cele doua sexe.
"Pentru prima data, putem confirma faptul ca structura si dimensiunea creierelor barbatilor si femeilor sunt diferite", a declarat Amber Ruigrok, conducatorul cercetarii. "Nu trebuie sa mai ignoram sexul in cercetarea neuronala, mai ales cand studiem problemele psihiatrice care sunt mai comune la barbati sau la femei"
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Studiul a descoperit ca barbatii au volumul cerebral mai mare ca al femeilor, cu 8-13%. Diferentele cele mai importante vizeaza cateva regiuni, printre care se numara sistemul limbic, care gestioneaza emotiile, si sistemul de limbaj.
Diferentele din sistemul limbic, dintre cele doua sexe, vizeaza zone care sunt implicate in afectiuni psihiatrice cum sunt autismul, schizofrenia sau depresia.
"Noul studiu ne poate ajuta sa intelegem si afectiunile psihiatrice legate de sex, nu doar diferentele obisnuite de functionare", a declarat profesorul John Suckling, de la Departamentul de Psihiatrice al Univeristatii Cambridge.
"Chiar daca aceste diferente foarte clare intre structura cerebrala a sexelor pot reprezenta influenta unui factor social sau de mediu, din alte studii stim ca si influentele biologice sunt importante, de la hormonii steroizi prenatali, cum e testosteronul feta, la efectele cromozomilor sexuali", a declarat profesorul Simon Baron-Cohen, din echipa care a realizat studiul.
Sursa foto: Cambridge University.