Misiune fără precedent. Submarinul cu care cercetătorii vor să exploreze fundul oceanului

Dată publicare: 12-03-2020 08:50
Dată actualizare: 12-03-2020 10:16


Peste câteva zile, o echipă de cercetători britanici va începe una dintre cele mai importante misiuni de explorare subacvatică din ultimele decenii.

Un submersibil de ultimă generație, cu două persoane la bord, va coborî la 11 mii de metri în adâncurile Oceanului Indian. Cercetătorii vor să afle informații noi despre ce înseamnă viața pe fundul oceanului planetar.

Acesta este "Factorul Limită", unul dintre cele mai avansate submersibile din lume. Fără echipaj, a reușit să ajungă până acum în cele mai adânci puncte ale celor cinci mari oceane ale planetei.

În zilele următoare, va începe cea mai importantă misiune de explorare de până acum: va duce un echipaj uman pe fundul Oceanului Indian, într-o regiune unde există viață, dar lumina nu ajunge niciodată.

Rob McCallum, liderul expediţiei: "Dacă acceptăm că adâncul oceanului este cel mai mare habitat biologic de pe Pământ, avem doar acest vehicul, doar acest submersibil care poate să ajungă în jumătatea de jos (a oceanului, n.r.). El e cheia, e vehiculul care poate deschide secretele Zonei Hadal."

Așa-numita zonă "Hadal" este cea mai adâncă regiune a oceanului planetar, între 6 și 11 mii de metri sub nivelul mării. Până acum, a fost explorată doar cu roboți teleghidați.

Lucy Woodall, Nekton Principal: "Am ajuns acolo de la distanță, cu ajutorul unor roboți controlați de pe o navă, dar submersibilul pe care-l vom folosi ne permite să ne scufundăm, să ajungem fizic în adâncuri."

În ciuda formei sale aparent banale, vehiculul este o minune a tehnicii. Compartimentul destinat celor două persoane din echipaj e învelit într-un strat de titaniu de 9 centimetri și poate transporta suficient oxigen pentru 96 de ore petrecute la mare adâncime. Chiar și așa, pentru echipaj, pericolul este considerabil.

Oliver Steeds, director al Nekton Mission: "Este un mediu foarte neprimitor, presiunea aceea e o amenințare serioasă. În cazul în care corpul navei ar suferi o defecțiune catastrofală și dacă ar pătrunde apa înăuntru, ar intra cu atâta putere încât ne-ar atomiza într-o nanosecundă."

Scopul misiunii este de a investiga mai multe lanțuri de munți subacvatici din apropierea insulelor Seychelles și Maldive. Cercetătorii speră că vor reuși să se scufunde până la o adâncime de 11 kilometri.

Cât despre ceea ce vor descoperi pe fundul oceanului nimeni nu știe la ce să se aștepte. Rezultatele cercetărilor vor fi făcute publice abia peste patru ani.


VIDEO PROTVPLUS.RO