Japonia a lansat in spatiu primul robot vorbitor: Kirobo le va tine companie astronautilor


Ultimul update: Miercuri 07 August 2013 06:46
Data publicarii: Duminica 04 August 2013 07:49
Categorie: Stiri Stiinta

Oamenii de stiinta din Japonia au trimis sambata dimineata pe Statia Spatiala Internationala primul robot vorbitor la bordul unei rachete, relateaza discovery.com.

Lansarea in spatiu a robotului inteligent Kirobo cu ajutorul unei rachete H-2B lansate de pe insula japoneza Tanegashim a decurs fara niciun fel de problema au anuntat oficialii niponi.

Kirobo are 34 de centimetri inaltime, cantareste un kilogram si vorbeste, deocamdata, doar japoneza. De altfel principala sarcina a acestuia este de a le tine companie astronautilor.

Kirobo a fost gandit de expertul in robotica Tomotaka Takahashi si creat de cercetatorii de la Universitatea Tokyo, ai companiei Toyota, ai Agentiei de explorare spatiala (JAXA) si ai grupului de agentii de publicitate Dentsu.

La bordul ISS, Micutul Kirobo va trebui sa intretina conversatia de o maniera naturala cu astronautul nipon Koichi Wakata care va ajunge in spatiu peste cateva luni.

"Kirobo este primul robot care ajunge in spatiu. El isi va aminti de chipul lui Koichi Wakata atunci cand cei doi se vor intalni peste cateva luni" a declarat Tomotaka Takahashi.

Racheta fara pilot care l-a dus pe Kirobo in spatiu a fost insarcinata si cu un transport de echipament tehnic si alimente pentru cei sase membri ai echipajului Statiei Spatiale Internationale.

Kirobo este inspirat de Astro Boy si are un frate geaman

Japonia detine la bordul ISS un laborator, Kibo, dedicat experimentelor stiintifice.

Robotul Kirobo, care stie sa mearga, sa recunoasca fete si sa inregistreze imagini, a trecut numeroase teste pentru a fi capabil sa vorbeasca si sa se miste in conditii de microgravitatie.

Kirobo este inspirat de Astro Boy, un personaj de manga (benzi desenate japoneze), imaginat dupa Al Doilea Raboi Mondial de desenatorul si ilustratorul Osamu Tezuka.

Geamanul sau, botezat Mirata, va ramane pe Terra pentru a fi utilizat ca model de comparatie, in cazul in care cercetatorii vor banui producerea unor anomalii care ar afecta functionarea lui Kirobo.

Obiectivul acestui proiect consta in special in studierea masurii in care un robot de companie poate sa ofere sprijin moral unor oameni care traiesc izolati pe durate de timp indelungate.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO