Inventia geniala a unui profesor de la Stanford. Costa doar 50 de centi si poate combate malaria, in tarile sarace

Ultima actualizare: 12-03-2014 06:50
Microscopul origami

Microscopul optic a schimbat medicina pentru totdeauna. Inventat in urma cu 400 de ani, dispozitivul a devenit din ce in ce mai complex si mai scump, de-a lungul anilor.

Manu Prakash, de la Universitatea Stanford, impreuna cu echipa sa, au venit cu o solutie la problema pretului microscoapelor: un dispozitiv din carton care se asambleaza asemeni unui origami si costa mai putin de 50 de centi.

Prakash si-a prezentat pentru prima data ideea in 2012, in cadrul conferintelor TED Talks. Intr-un document stiintific publicat la inceputul lunii martie 2014, acesta a demonstrat fiabilitatea si precizia dispozitivului denumit "Foldscope".

Conturul componentelor este tiparit pe un carton de marimea unei foi A4. Piesele trebuie sa fie taiate si indoite dupa un cod de culori. Nu sunt necesare instructiuni scrise.

In trusa se mai afla un LED pentru iluminare, o baterie care asigura 50 de ore de functionare si doua lentile. In doar cateva minute, microscopul este gata pentru a fi folosit.

Pare a fi o jucarie recomandata pentru a-i atrage pe copii spre stiinta, dar el are si un alt scop. Organismele microscopice care provoaca boli ca giardioza sau malaria pot fi identificate cu usurinta cu ajutorul unui microscop.

Un astfel de microscop ieftin, durabil si usor de transportat inseamna un diagnostic mai rapid acolo unde doctorii nu se pot baza pe un laborator complet echipat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO