Medicii australieni au la dispozitie cel mai mic microscop din lume. Incape intr-un ac chirurgical


Ultimul update: Luni 23 Septembrie 2013 06:51
Data publicarii: Vineri 20 Septembrie 2013 07:53
Categorie: Stiri Stiinta

Doctorii au primit in randul lor un "coleg" destoinic, cu "privire" agera: cel mai mic microscop chirurgical de mana, creat de cercetatorii australieni. Dispozitivul, ce pare din filmele SF,
intra intr-un ac chirurgical.

Si, cu ajutorul lui, medicii pot observa mai bine ce se intampla in corpul pacientului. Speranta este ca ii va ajuta pe chirurgi sa elimine tot tesutul canceros in urma unei singure interventii.

Virginia a fost diagnosticata cu cancer la san. In urma primei interventii chirurgicale, medicii nu au reusit sa indeparteze toate celulele periculoase. Asa ca femeia a fost din nou operata.

Pentru ca asta sa nu li se mai intample si altor paciente, oamenii de stiinta din Australia au creat un microscop atat de mic incat poate fi incorporat intr-un ac chirurgical.

Robert McLaughlin, profesor universitar: "Scopul nostru a fost sa cream ceva care sa ii ajute pe chirurgi pentru ca, in timpul unei interventii chirurgicale, sa poate indeparta intregul tesut canceros."

In ac se afla un microscop cu o lentila ce are diametrul mai mic de 0,3 milimetri.

Christobel Saunders, chirurg: "Este ca un fel de imagine ecografica, dar la nivel microscopic."

Microscopul a starnit si interesul altor specialisti.

Robert McLaughlin, profesor universitar: "Daca ne putem da seama ce se intampla in plamani in cazul unui emfizem pulmonar, atunci poate cercetatorii vor putea crea medicamente pentru a trata mai eficient acest tip de boli."

In urmatorii doi ani, microscopul va fi testat in salile de operatii din Australia. Apoi, daca isi va dovedi eficienta, in 10 ani ar putea ajunge in toate spitalele din lume.

VIDEO PROTVPLUS.RO