Misterul unui pocal antic, descifrat dupa zeci de ani. "Romanii au inventat nanotehnologia"
In timp ce analizau la microscop cateva cioburi de sticla de acum 1.600 de ani, savantii au ramas muti de uimire. Ei considera acum ca stramosii nostrii, romanii, pot fi declarati pe drept cuvant “inventatorii nanotehnologiei”.
Aceasta cupa de sticla, expusa la British Museum din Londra, este o adevarata minune a tehnologiei antice.
Luminata din fata, cupa are culoarea verde, insa daca este luminata din spate, ea devine rosie.
Oamenii de stiinta au analizat la microscop fragmente din aceasta sticla, pentru a-i descifra misterul.
Daca aceasta vi se pare o inventie uimitoare, aflati si altele, prezentate pe platforma Smart Nation. Tot aici va puteti inscrie in concurs, daca aveti proiecte inedite in domeniul tehnologiei.
Revenind la exemplul nostru de “nanotehnologie” antica, iata ce au aflat savantii cand s-au uitat prin microscop: sticla din care este facuta cupa a fost tratata cu particule minuscule cu argint si de aur.
De aceea, aceasta tehnica este considerata o precursoare a “nanotehnologiei”, pentru ca modifica materialele la nivel atomic si molecular.
Interesant este ca specialistii au rezolvat abia in 1990 misterul Cupei Lycurgus, asa cum este numit acest pocal din sticla.
Au avut nevoie de zeci de ani pana cand si-au dat seama cum este obtinut interesantul efect de modificare a culorii, scrie Daily Mail, citand revista Smithsonian.
Particulele de aur si de argint cu care a fost tratata sticla au un diametru de numai 50 de nanometri, adica sunt de o mie de ori mai mici decat un bob de nisip.
Desigur, modificarea culorii este practic o iluzie optica, electronii vibreaza cand sunt atinsi de raze luminoase si culoarea difera, in functie de unghiul din care o priveste o anumita persoana.
“Este ceva uimitor!” a declarat arheologul Ian Freestone, de la University College London.
Cupa de sticla era folosita in Antichitate la ocazii speciale si probabil ca atunci cand era plina se schimba si culoarea, spun specialistii care au cercetat-o.
“Romanii stiau sa foloseasca nanotehnologia pentru a crea arta”, precizeaza Gang Logan Liu, inginer si expect in nanotehnologie la Universitatea din Illinois.
Din pacate, cercetatorii nu au putut sa afle si ce se intampla atunci cand cupa este umpluta cu un lichid, pentru ca se tem sa nu o strice.
In schimb, folosind tehnologia antica, ei au reusit sa recreeze acest efect de modificare a culorii cu un fragment de platic, impregnat cu nano-particule de aur si argint.
Cand au turnat apa deasupra obiectului, acesta a devenit albastru deschis, iar cand au turnat ulei, el s-a facut rosu.
Misterioara Cupa Lycurgus dateaza din secolul al IV-lea d. Hr. si probabil a fost fabricata la Roma.
Infatiseaza o scena din mitologia greaca, in care regele trac Lycurgus este pedepsit de zei.