Inițiativă globală ambițioasă. Cercetătorii vor să descopere 100.000 de specii marine, necunoscute până acum
Noi mistere ale lumii subacvatice sunt pe cale de a fi descoperite. Oamenii de știință au lansat o inițiativă globală ambițioasă, prin care vor să descopere 100.000 de specii marine, necunoscute până acum.
Planul se întinde pe următorii zece ani, timp în care cercetătorii vor să găsească și metode noi pentru a proteja mai bine ecosistemul din adâncuri.
Prima misiune va fi în Arctica.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Submarinele, roboții și chiar inteligența artificială sunt câteva dintre instrumentele pe care oamenii de știință le vor folosi pentru a identifica noi specii în apele oceanelor înainte de a fi prea târziu.
Protfesor Alex Rogers, șeful misiunii „Ocean Census”: „Suntem într-o cursă contra cronometru. Ne confruntăm cu încălzirea globală, oceanul rămâne fără oxigen, în apă e mai mult acid și, ca urmare, pierdem din specii. Dacă acest proces continuă, ne vom confrunta cu o altă extincție majoră în apele oceanelor”.
Bazele acestui proiect grandios au fost puse de un institut de cercetare din Marea Britanie și de o fundație din Japonia.
În ce va consta programul
Programul prin care specialiștii vor să descopere noi forme de viață marină va consta în zeci de expediții, în următorul deceniu. Toate probele vor fi atent analizate la Muzeul de Istorie Naturală al Universității din Oxford. Inteligența artificială va juca, de asemenea, un rol important.
Dr. Jyotika Virmani, director executiv, Schmidt Ocean Institute: „Având în vedere că vor fi mii și mii de ore de filmări subacvatice, trebuie să etichetăm totul. Acesta este primul pas. Apoi, cu ajutorul unor programe care vor detecta automat conținutul respectiv, vom ști ce se află în acea înregistrare. Ulterior, aceste date vor fi descifrate cu ajutorul inteligenței artificiale”.
Un echipament ultraperformant, care va lua parte la experiment, este un vehiculul subacvatic american, operat de la distanță. Capabil să se deplaseze până la o adâncime de 4.500 de metri, poate transmite în direct imagini în format 4K. Va fi apt să adune probe și le va permite oamenilor de știință să examinezeze speciile direct în mediul lor, fără să le aducă la suprafață.
Apoi, specialiști în genetică de la institutul din Cambridge vor analiza probele ADN colectate pentru a identifica noile specii.
Cercetătorii cred că, în apele oceanelor, ar fi peste două milioane de specii marine, dar numai un sfert dintre ele au fost descoperite. Iar timpul trece.
Aya Naseem, cofondator, Maldives Coral Institute: „Ne îndreptăm spre o creștere a temperaturilor globale de 1,5 grade Celsius până în 2030. Dacă nu reducem drastic emisiile de carbon la nivel global, recifele de corali nu vor supraviețui”.
Un nou studiu, publicat săptămâna trecută, evidențiază o evoluție îngrijorătoare. În ultimii 15 ani, Pământul a acumulat aproape la fel de multă căldură ca în ultimii 45 de ani, iar cea mai mare parte a energiei suplimentare a ajuns în oceane.