Incetinirea timpului in momente cruciale nu e un mit. Cum explica specialistii ceea ce pare SF
Cum trec sportivii sau cascadorii peste momentele cruciale, cele care fac diferenta intre viata si moarte? Chiar daca pare de domeniul SF-ului, se pare ca mintea lor percepe trecerea timpului intr-un ritm mai lent atunci cand au de luat decizii vitale.
Cercetarorii in neurologie intaresc aceasta teorie si vin cu un nou studiu in acest sens. Specialistii explica cum creierul percepe o incetinire a timpului, procesand informatia la o intensitate mare intr-un moment critic. Fenomenul poate fi comparat cu o imagine difuzata in reluare.
Prin astfel de situatii trec, de obicei, fotbalistii, jucatorii de tenis, pilotii de Formula 1 sau oamenii aflati in situatii limita.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
"Jucatorul de tenis John McEnroe a recunoscut ca are o asemenea perceptie, cum ca trecerea timpului incetineste, chiar inainte de a lovi mingea. Si pilotii de Formula 1 au povestit despre asemenea momente inainte de o decizie importanta in timpul concursului. Cantitatea de informatii creste in scurt timp si din acest motiv e posibil ca oamenii aflati in situatii limita sa perceapa altfel trecerea timpului", a explicat dr. Nobuhiro Hagura, care a devenit interesat de fenomen cand a auzit diverse glume pe aceasta tema la fotbalistii japonezi.
Studiul a implicat un experiment pe masura. Voluntarii implicati au fost impartiti in doua grupe: cei care au fost instruiti sa atinga un ecran imediat ce zaresc anumite forme si cei care nu aveau nici o sarcina de indeplinit, ci doar sa urmareasca ecranul respectiv.
Cercetatorii au constatat ca fenomenul de incetinire a timpului a fost resimtit de cei care urmareau diferite forme si apoi atingeau ecranul. Oamenii de stiinta au asociat sentimentul de incetinire a timpului cu modul in care creierul nostru gestioneaza cantitatea de informatii vizuale, ceea ce primeste ca informatie prin intermediul ochilor.
Urmatorul pas pe care vor sa il faca specialistii tine de efectuarea unei electroencefalograme pentru a urmari activitatea creierului voluntarilor in astfel de situatii. Cercetatorii spera ca un sportiv de elita va fi de acord sa participe la cea de-a doua etapa a acestui experiment.