Extraterestrii ar putea fi mult mai aproape decat credem. Afla ce spun specialistii

Ultima actualizare: 31-10-2012 00:38
Titan - satelitul lui Jupiter

Astrofizicienii cred ca viata extraterestra ar putea exista chiar in sistemul nostru solar. Nu trebuie sa cautam mai departe de satelitii planetei Saturn, spun ei.

Titan, cel mai mare din cei 62 de sateliti ai lui Saturn, are conditii propice vietii, declara specialistii, potrivit The Sun.

O alta "candidata" la o posibila colonizare umana este planeta Gliese 581g, care se afla insa foarte departe, in constelatia Libra.

Afirmatiile specialistilor au fost publicate in revista Astrobioloy, unde echipa de savanti a dat cate o nota pentru fiecare planeta sau satelit locuibil.

Astfel a aparut “Indexul de planeta locuibila” (Planetary Habitability Index - PHI), care evalueaza fiecare corp ceresc descoperit, in functie de urmatoarele criterii: atmosfera, suprafata, elemente chimice existente, surse de energie disponibile.

Titan este pe primul loc, cu indicele 0,64, fiind urmat de Marte, cu 0,59 si de Europa, un satelit al lui Jupiter, cu 0,47.

In afara sistemului nostru solar, doua planete similare Terrei au primit indicii 0,49 (Gliese 581g) si 0,43 (Gliese 581d).

In sistemul Gliese 581 exista patru sau cinci planete, care orbiteaza in jurul unei stele pitice rosii.

Precizarile astronomilor vin dupa ce faimosul fizician Stephen Hawking a avertizat ca oamenii trebuie sa colonizeze alte planete, daca vor ca rasa lor sa supravietuiasca.

Pana acum, telescopul spatial Kepler, lansat in anul 2009, a descoperit aproximativ o mie de corpuri ceresti care ar putea gazdui viata.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO