Stephen Hawking: “Omenirea se indreapta spre un dezastru”. Care este solutia salvatoare

20-11-2011 14:24


Stephen Hawking

"Intram intr-o perioada din ce in ce mai periculoasa. Populatia si utilizarea resurselor finite ale Pamantului cresc exponential, odata cu abilitatea noastra tehnica de a schimba mediul in bine sau rau", spune Stephan Hawking.

Celebrul fizician, care va analiza unele dintre cele mai remarcabile evolutii ale tehnologiei si sanatatii intr-un serial intitulat "Brave New World With Stephen Hawking", a declarat in cadrul unui interviu ca explorarea spatiului este cea mai urgenta misiune a omenirii, scrie Huffington Post, citat de Mediafax.

"Codul nostru genetic inca poarta instinctele agresive si egoiste care au fost in avantajul supravietuirii in trecut. Va fi dificil de evitat un dezastru in urmatorii 100 de ani, ca sa nu vorbim despre urmatorii 1.000 sau un milion", spune Hawking.
 

Profesorul spune ca singura sansa a omenirii pentru supravietuirea pe termen lung este extinderea in spatiul cosmic, iar acesta este motivul pentru care incurajeaza calatoriile in spatiu si studiile despre posibilitatea colonizarii acestuia.

Iata care sunt locurile pe care omenirea le-ar putea coloniza:

Marte - a patra planeta din sistemul solar, a carei denumire provine de la Marte, zeul roman al razboiului. Uneori mai este numita si "planeta rosie" datorita infatisarii sale vazuta de pe Pamânt. Culoarea rosiatica se explica prin prezenta pe suprafata sa a oxidului de fier.

Luna - este singurul satelit natural al Pamântului, in vârsta de aproximativ 4.6 miliarde de ani. In ciuda distantei mici fata de Pamant, Luna nu este planeta ideala pentru colonizare deoarece este prea mica.

Europa - una dintre lunile planetei Jupiter. Pâna acum se stie ca are atmosfera si exista o posibilitate destul de mare sa aiba oxigen si apa sub forma de gheata.

Gliese 581g - este o exoplaneta care orbiteaza in jurul Gliese 581, o stea pitica rosie. Se afla la o distanta de 20.5 ani-lumina de Pamant si este de trei ori mai mare decât planeta noastra, insa doar jumatate din suprafata ei este luminata de stea, cealalta fiind mereu in intuneric.

Stephen Hawking sufera de scleroza laterala amiotrofica, o maladie paralizanta, cu care a fost diagnosticat pe cand avea 22 de ani.

El se deplaseaza intr-un scaun cu rotile si comunica prin intermediul unui computer si al unui sintetizator vocal.

Dupa diagnostic, medicii i-au spus ca mai are doar cativa ani de trait, insa Stephen Hawking a reusit sa supravietuiasca peste 40 de ani si a devenit un om de stiinta recunoscut la nivel international.


 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO