“Este unic in lume”. Incidentul care l-a transformat dintr-o loaza, intr-un geniu al matematicii

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Duminica 04 Noiembrie 2012 09:14
Data publicarii: Sambata 28 Aprilie 2012 18:03
Categorie: Stiinta
desene Jason Padgett

Un barbat care a abandonat facultatea, pentru ca simtea ca mintea nu-l ajuta sa o duca la bun sfarsit, s-a transformat intr-un geniu al matematicii dupa ce a fost atacat si batut cu brutalitate de talhari.

Jason Padgett, 41 de ani, a fost lasat inconstient de banditii care l-au atacat dupa o noapte petrecuta intr-un bar de karaoke si l-au lovit cu picioarele in cap.

Acum, oriunde se uita, el vede formule matematice si le transforma in diagrame uluitoare si complicate, pe care le deseneaza cu mana.

Expertii spun ca el este singura persoana din lume care are aceasta abilitate uimitoare, dupa ce a suferit leziuni cerebrale. Ei spun ca loviturile pe care Padgett le-a primit in cap l-au lasat cu “un dar remarcabil” pentru scheme, talent pe care l-ar avea doar stralucitul matematician John Nash.

Are un IQ aproape la fel de mare ca cel al lui Albert Einstein! O fetita de 4 ani uimeste lumea stiintifica

Jason Padgett, care lucreaza dupa tejgheaua unui magazin de mobile din Tacoma, Statele Unite, a spus: “Sunt obsedat de cifre, de geometrie. Visez la propriu la ele”.

Padgett nu are nicio diploma de absolvent si nici macar notiuni de baza in matematica. In schimb, talentul sau s-a nascut datorita unui mister medical pe care niciun specialist din lume nu reuseste sa-l dezlege.

Acum zece ani, Jason Padgett era interesat doar de calatorii si distractii. Pana in noaptea in care a fost atacat si hotii l-au lasat fara geaca din piele, dar cu acest talent uimitor. “Atunci am vazut o lumina puternica, dupa care am cazut la pamant. Am crezut ca o sa mor”, a spus Jason.

El a ajuns la spital, medicii l-au readus la viata, iar dupa doua zile Jason a observat ca se intampla ceva remarcabil. Dintr-un tanar mai mult decat mediocru, care nu a desenat niciodata, s-a transformat intr-un individ obsedat de producerea unor diagrame complicate. “Vad biti si bucati din teorema lui Pitagora pretutindeni. Orice curba, orice spirala, orice copac este parte dintr-o ecuatie”, a spus barbatul.

Diagramele pe care le deseneaza se numesc fractali. El poate produce reprezentarea vizuala a formulei PI. Asemenea matematicianului Nash, care a fost interpretat de Russell Crowe in filmul Beautiful Mind, in 2001, cercetatorii cred despre Padgett ca are un talent remarcabil.

Pentru a intelege cum functioneaza creierul sau, Berit Brogaard, neurolog si profesor de filozofie, l-a adus la Padgett in Finlanda pentru o serie de teste.

O tomografie a aratat ca leziunile provocate i-au fortat creierul sa functioneze compensand cu alte portiuni care la cei mai multi oameni sunt latente. Profesorul Brogaard a spus ca Padgett este acum un savant. “El a dobandit un sindrom pe care noi il numin ‘savant’ si consta in dezvoltarea unui talent, care poate fi matematica sau astonomia, atat de mult incat aceste persoane devin superoameni”, a adaugat profesorul.

 

Romanii au talent: Pro TV, stapanul absolut al audientelor cu a patra semifinala. Vezi castigatorii
Romanii au talent: Pro TV, stapanul absolut al audientelor cu a patra semifinala. Vezi castigatorii
FULLSCREEN
“Este unic in lume”. Incidentul care l-a transformat dintr-o loaza, intr-un geniu al matematicii
  • /

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO
virus, spital
Motivul pentru care medicii americani au infectat intenţionat mai mulți copii cu HIV
Descoperire îngrijorătoare într-o regiune izolată a Munților Pirinei. „Este un pericol”
Descoperire unică în mumia veche de 42.000 a unui mânz. Explicația fenomenului
Descoperire istorică într-un muzeu din Kenya. Ce s-a găsit într-un simplu sertar
O echipă de cercetători americani a reînviat creierele unor porci la 4 ore de la moarte
Pe Titan ar putea exista viață extraterestră. Descoperirea făcută de NASA
În viitor, creierul uman va fi conectat la internet. Când va fi gata tehnologia
În viitor, creierul uman va fi conectat la internet. Când va fi gata tehnologia
Fosilă unică găsită în România. Când a trăit fiara cu 4 rânduri de dinţi
Prima inimă din țesut uman obținută cu ajutorul unei imprimante 3D, în Israel
Resturile unui monstru cu nenumărate tentacule, găsite în Anglia. Când ar fi trăit
A fost descoperită o nouă specie umană. Explicațiile oamenilor de știință
Experiment. Traseul unui morun eliberat de cercetători în Dunăre, în urmă cu 6 ani