O echipa de elevi romani a castigat premiul cel mare al concursului NASA Space Settlement
O echipa de elevi de la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Capitala a castigat, alaturi de o echipa americana de liceeni, marele premiu al concursului NASA Space Settlement, de realizare a unui proiect de colonie spatiala.
Potrivit site-ului concursului, premiul cel mare a fost castigat la egalitate de proiectele "Aurora: Earth Orbiting Settlement", realizat de o echipa de elevi de la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" (grupa clasele 9 - 10), si "The Kon Tiki", realizat de o echipa de elevi de la Cypress Bay High din Weston, Florida (grupa - clasele 11 -12).
Concursul NASA Space Settlement, derulat anual de Agentia spatiala americana (NASA) din 1994, se adreseaza elevilor din clasele 6 - 8, 9 - 10 si 11-12 din toata lumea, care pot participa individual, in grupe mici (de la doi la sase elevi) si grupe mari (de la sapte in sus, pana la clase intregi).
In afara de marele premiu, se mai acorda premiul I, premiul al II-lea, premiul al III-lea si mentiuni speciale, pentru fiecare grupa in parte (clasele 6 - 8, 9 - 10 si 11-12), precum si premii speciale, la fiecare din aceste distintii existand mai multi castigatori.
Anul acesta au fost inscrise 474 de proiecte, realizate de 1.246 de elevi, coordonati de 103 profesori, din 19 tari. Dintre acestea, au fost premiate peste 100 de proiecte, printre care si mai multe romanesti.
De la Colegiul National "Mircea cel Batran" din Constanta, au castigat 15 proiecte. Alte doua licee din Constanta - Liceul Ovidius si Colegiul National "Mihai Eminescu" au avut cate un proiect premiat, iar Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Capitala a mai avut alte trei proiecte premiate, pe langa proiectul care a castigat marele premiu.
Toti elevii inscrisi si profesorii coordonatori sunt invitati la conferinta anuala International Space Development Conference, organizata de National Space Society (NSS), intre 24 si 28 mai, la Washington.
Echipa care a obtinut cel mai mare punctaj in concurs si care este prezenta la eveniment va primi un premiu de 5.000 de dolari, astfel ca echipa romaneasca va imparti probabil premiul cu cea americana.
Contactata de MEDIAFAX, Ioana Stoica, profesoara care a coordonat proiectele elevilor de la Colegiul "Tudor Vianu" inscrise in concurs, a declarat ca echipa castigatoare va fi prezenta la evenimentul de la Washington.
Ea a mai spus ca proiectul castigator, postat pe site-ul concursului, prezinta o statie spatiala cu multe elemente de originalitate si este foarte bine documentat, incluzand si un detector de particule, care spun elevii, ar fi mai performant decat cele de la Centrul European de Cercetari Nucleare (CERN), unde se afla celebrul accelerator de particule Large Hadron Collider (LHC).