O eclipsa de Luna este vizibila si din Romania. Cand incepe fenomenul astronomic

Ultimul update: Luni 19 Septembrie 2016 06:58
Data publicarii: Vineri 16 Septembrie 2016 14:26
Categorie: Stiinta
eclipsa de luna

Eclipsa de Luna prin penumbra, care se produce pe 16 septembrie 2016, este vizibila si din Romania.

Conform Agerpres, fenomenul astronomic incepe la ora 19.54 (ora Bucurestiului), maximul eclipsei fiind atins la 21 h 54 m (ora Bucurestiului).

Acesta dureaza 3 ore si 59 de minute, incheindu-se la ora 23.53 (ora Bucurestiului), potrivit site-ului timeanddate.com. Este o eclipsa in penumbra foarte profunda, avand o magnitudine de 0,9080 si reprezinta cea de-a noua eclipsa de Luna (dintr-un total de 71) din seria Saros 147.

Acest tip de eclipsa este, in general, mai dificil de observat.

Fenomenul astronomic poate fi observat din Europa, Africa, Asia, Australia si din vestul Americii de Sud, din Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, Oceanul Indian, Oceanul Arctic si din Antarctica, iar printre orasele din care este vizibil se numara: Sydney, Johannesburg, Madrid, New Delhi, Bruxelles, Melbourne, Victoria, Lisabona, Beijing, Budapesta, Paris, Ankara, Moscova, Atena, Londra, Yangon, Jakarta, Kolkata, Tokyo, Cairo, Roma.

Cum s-a vazut eclipsa de Luna si Super Luna. GALERIE FOTO si VIDEO cu un eveniment astronomic foarte rar

Urmatoarele eclipse de Luna vizibile pe teritoriul tarii noastre se vor produce pe 11 februarie 2017 (prin penumbra), 17 august 2017 (partiala), urmate de trei eclipse totale de Luna la 31 ianuarie 2018, 27 iulie 2018 si 21 ianuarie 2019, potrivit www.astro-urseanu.ro. Ultima eclipsa de Luna vizibila din Romania s-a produs pe 28 septembrie 2015 si a fost o eclipsa totala.

In perioada de rotatie a astrului in jurul Pamantului, aproximativ 29 de zile si jumatate, se disting patru faze: Luna Noua, Primul Patrar, Luna Plina, Ultimul Patrar.

O eclipsa de Luna se produce intotdeauna in momentul fazei de Luna Plina, deci cand Soarele este in opozitie cu Luna. Lunatiile - Luna Noua sau Luna Plina - se produc la fiecare 2 saptamani, dar eclipse se produc, de regula, de patru ori pe an.

Fenomenul de Luna Plina reprezinta perioada de apogeu a influentei Lunii asupra planetei noastre.

In ciclul Lunar, acest moment este foarte important, evidentiat mai ales in traditia astrologica orientala, care arata ca inainte cu doua zile de Luna Plina influenta acestui astru este deosebit de benefica asupra planetei noastre. Ziua cu Luna Plina este cea in care simtul masurii si al armoniei sunt mult mai usor accesibile fiecarei fiinte umane - noteaza Agerpres.

Este ziua in care putem sa ne temperam pornirile si ambitiile egoiste prin constientizarea adevaratelor noastre aspiratii, fiind o zi pe care merita sa o consacram iubirii, artei, frumusetii, actiunilor pline de daruire. In traditia populara se spune, cu privire la hrana, ca este important sa lasam de fiecare data loc si digestiei, adica sa nu mancam pana la saturatie, ci sa ne oprim cu putin inainte.

Pamantul are intotdeauna o umbra in spatiu creata de lumina Soarelui, care are o parte centrala mai intunecata si o parte externa mai putin intunecata, numita penumbra. in timpul unei eclipse de Luna, corpul ceresc intra in umbra Pamantului incetul cu incetul. La un moment dat, Luna poate disparea aproape de tot, fiind vizibila doar ca un disc de culoare rosie inchisa, numita "Luna sangerie". Aceasta este o eclipsa totala de Luna.

Daca Luna nu intra in intregime in umbra Pamantului, ci trece pe deasupra sau pe sub centrul umbrei, este posibil ca discul Lunii sa nu fie acoperit in totalitate, ci doar ''muscat'' foarte tare. Aceasta se numeste eclipsa partiala de Luna.

Daca Luna trece doar prin partea externa a umbrei, prin penumbra, avem o eclipsa de Luna prin penumbra. Penumbra nu cauzeaza modificari importante asupra astrului, adica nu se intuneca, dar se sustine, totusi, ca suprafata Lunii devine un pic galbuie.

Eclipsele de Luna, mai putin spectaculoase, se petrec cand Luna intra in ''umbra'' Pamantului. Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Luna furnizeaza specialistilor date extrem de importante privind atmosfera Pamantului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiatiei solare asupra atmosferei si altele, Luna comportandu-se ca un ecran pe care putem ''citi'' particularitatile atmosferei Pamantului. De asemenea, eclipsele de Luna furnizeaza date folosite si pentru masurarea vitezei de racire a scoartei lunare, in intervalul in care aceasta este lipsita de caldura Soarelui.

Cea mai veche eclipsa de Luna consemnata a avut loc in anul 3450 i.Hr. In vechile culturi, cand avea loc o eclipsa, oamenii spuneau ca soarele sau luna au fost inghitite de balaur sau de dragon.

La noi, oamenii spuneau ca erau mancate de varcolaci.
 

eclipsa de luna Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Eclipsa de Luna Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Tags: eclipsa, luna,

GALERIE FOTO si VIDEO cu prima eclipsa totala de Soare din 2016. Zonele in care a fost vizibil fenomenul

GALERIE FOTO si VIDEO cu prima eclipsa totala de Soare din 2016. Zonele in care a fost vizibil fenomenul

Cum s-a vazut eclipsa de Luna si Super Luna. GALERIE FOTO si VIDEO cu un eveniment astronomic foarte rar

Cum s-a vazut eclipsa de Luna si Super Luna. GALERIE FOTO si VIDEO cu un eveniment astronomic foarte rar

GALERIE FOTO cu cea mai scurta eclipsa totala de luna. Urmariti aici inregistrarea integrala a fenomenului

GALERIE FOTO cu cea mai scurta eclipsa totala de luna. Urmariti aici inregistrarea integrala a fenomenului

copiii viitorului

Cercetătorii sunt tot mai aproape de o descoperire revoluționară în domeniul reproducerii umane

Epava unui submarin nazist, dispărut în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, descoperită în Marea Skagerrak

Descoperire: Diamantele căzute din cer, într-o regiune din Sudan, provin din „rămășițele unei planete”

Gafă uriașă la Ministerul Cercetării. Comunicatul care a sfidat legile fizicii

Descoperire uriașă în lupta împotriva poluării: enzima-mutant care mănâncă plasticul

NASA va analiza 20.000 de planete, pentru a le identifica pe cele care pot susține viața

Lansare racheta

Operațiune de lansare a unei rachete care va duce în spațiu 3 sateliți militari

Schelet cu o lamă de cuţit în loc de mână, găsit în Italia. Cine ar putea fi defunctul

NASA va trimite în spațiu un satelit care să caute planete pe care ar putea exista viață

Țestoasa „punk”, inclusă între cele mai vulnerabile specii de reptile din lume

Un american s-a îmbolnăvit grav după un concurs de mâncat ardei iuţi. Medicii sunt uimiţi

Avertismentul lui Elon Musk: “Inteligența artificială ar putea crea un dictator nemuritor”