GALERIE FOTO si VIDEO cu prima eclipsa totala de Soare din 2016. Zonele in care a fost vizibil fenomenul
Eclipsa totala de Soare vizibila miercuri, 9 martie, in sud-estul Asiei a reprezentat o veritabila atractie turistica, bine valorificata in Indonezia, unde au sosit pentru acest fenomen astronomic rar aproximativ 10.000 de straini.
Chiar si o printesa thailandeza, Maha Chakri Sirindhorn, se pare ca se numara printre cei care au calatorit in acest scop.
Totodata, aproximativ 100.000 de indonezieni s-au deplasat spre regiunile din nordul tarii, unde eclipsa putea fi urmarita mai bine, dupa cum au declarat reprezentanti ai sectorului turistic din aceasta tara asiatica.
Nu au lipsit cei pasionati de astronomie si, in special, expertii in domeniu. ''Orice om care are posibilitatea ar trebui sa vina sa vada eclipsa solara - este o experienta care isi schimba viata'', a declarat Nat Gopalswamy, astrofizician in cadrul Agentiei spatiale americane (NASA), care nu va rata evenimentul.
Toti pamantenii interesati de acest subiect, dar care se gasesc pe cu totul alte coordonate geografice, au putut urmari in direct eclipsa prin intermediul transmisiunii de la NASA TV.
Faza de eclipsa totala - in care Luna este perfect aliniata intre Soare si Pamant si cerul se intuneca in totalitate - a durat patru minute (01.38 GMT-01.42 GMT), dar faza de eclipsa partiala a fost mult mai lunga.
Eclipsa solara totala de miercuri a fost a zecea din secolul al XXI-lea. Precedenta a avut loc in 20 martie 2015, dar a fost vizibila doar din locuri izolate ale planetei: insulele Feroe si Svalbard, arhipelag norvegian din Arctica.