Doua specii de dinozauri au fost descoperite in Peninsula Arabica
Fosilele a doua specii de dinozauri care au trait pe actuala Peninsula Arabica au fost descoperite de o echipa internationala de paleontologi, a precizat, marti, un grup de cercetatori suedezi, potrivit AFP.
Acesti cercetatori au descoperit scheletele dinozaurilor, datate cu aproximativ 72 de milioane de ani in urma, in nord-estul Arabiei Saudite, pe tarmul Marii Rosii, a indicat Universitatea din Uppsala intr-un comunicat.
Aceasta regiune, in prezent desertica, se afla pe atunci lipita de coasta Africii si avea o clima ecuatoriala, iar "masa terestra a Arabiei era in cea mai mare parte sub apa".
Fragmentele de schelet sunt vertebre caudale de titanozaur, un erbivor din familia sauropozilor, care masura "probabil peste 20 de metri lungime", si dinti de Abelisaurus, un biped carnivor din familia teropodelor, cu o lungime de aproximativ sase metri.
"Sunt primii dinozauri cu anatomie recognoscibila care au fost semnalati in Peninsula Arabica", a explicat Benjamin Kear, paleobiolog australian la Universitatea din Uppsala.
"Fosilele dinozaurilor sunt exceptional de rare in Peninsula Arabica, doar cateva oase extrem de fragmentate, mentionate in bibliografia de pana acum", a adaugat Benjamin Kear.
Acest lucru se explica prin raritatea rocilor sedimentare transportate de cursurile de apa din aceasta regiune, in epoca dinozaurilor.
"Dinozauri asemanatori au fost descoperiti in Africa de Nord, Madagascar si chiar in America de Sud", se mentioneaza in comunicatul universitatii suedeze.
Descoperirea cercetatorilor suedezi, australieni si sauditi in timpul sapaturilor efectuate sub controlul autoritatilor saudite a fost prezentata in numarul de la sfarsitul lunii decembrie al revistei PLOS ONE.