Doi cosmonauți ruși și o astronaută americană au decolat către Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat
O navetă Soyuz care transporta doi cosmonauţi ruşi şi un astronaut american s-a andocat, vineri, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), un act rar de cooperare într-un moment de tensiune între Moscova şi Washington, relatează AFP.
Racheta a decolat, aşa cum era prevăzut, la ora 15:44 GMT, pe un cer întunecat de noapte, de pe cosmodromul rusesc de la Baikonur din Kazahstan, cu un echipaj format din cosmonautul rus veteran Oleg Kononenko şi camaradul său Nikolai Tşub, precum şi din astronautul NASA Loral O'Hara. Ultimii doi se află la primul lor zbor în spaţiu.
Aceasta a ajuns pe ISS trei ore mai târziu, a anunţat agenţia spaţială rusă într-un comunicat de presă. Această lansare are loc la mai puţin de o lună de la pierderea sondei lunare ruseşti Luna-25, care s-a prăbuşit pe Lună în august, un eşec care a reamintit dificultăţile cu care se confruntă de ani de zile sectorul spaţial rusesc, între lipsa de finanţare şi scandalurile de corupţie.
"Este un moment foarte special şi un sentiment extraordinar de a face parte din ceva care este mai mare decât noi înşine şi care a adus atât de mulţi oameni împreună. Sunt entuziasmată de această misiune", a declarat Loral O'Hara, în vârstă de 40 de ani, joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Baikonur.
"Atmosfera este bună, iar echipajul este pregătit să îndeplinească toate sarcinile care i-au fost încredinţate", a declarat Nikolai Tşub, în vârstă de 39 de ani.
Cei trei astronauţi vor prelua locul ruşilor Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin şi al americanului Frank Rubio, care au ajuns la bordul ISS în urmă cu un an.
”Noi ne înțelegem bine acolo sus. Întotdeauna avem grijă unii de alții”
Misiunea lor fusese prelungită din cauza avariilor la nava lor de întoarcere, Soyuz MS-22, care a suferit o scurgere spectaculoasă în timp ce era andocată la ISS în decembrie 2022, din cauza, potrivit Moscovei, a impactului unui micrometeorit.
Prin urmare, agenţia spaţială rusă a decis că aceasta nu poate fi folosită decât în situaţii de urgenţă şi a optat pentru trimiterea navei spaţiale MS-23 ca înlocuitor. Sectorul spaţial este unul dintre puţinele domenii de cooperare rămase între Rusia şi Statele Unite, pe fondul unor tensiuni ridicate din cauza conflictului din Ucraina.
Loral O'Hara a declarat joi că ISS este "un simbol al păcii şi cooperării". "Spre deosebire de ceea ce se întâmplă pe Pământ (...), unde naţiunile adesea nu se înţeleg, noi ne înţelegem bine acolo sus, ne înţelegem şi suntem foarte sensibili la relaţiile noastre. Întotdeauna avem grijă unii de alţii", a adăugat Oleg Kononenko, în vârstă de 59 de ani.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, SUA, statia spatiala internationala, astronaut, decolare, cosmonauti, soyuz,
Dată publicare:
16-09-2023 16:00