Descoperire uimitoare a astronomilor: ”Sunt planete super-Pământești”

Ultima actualizare: 29-06-2020 20:18
planeta 55 Cancri E

Cercetătorii au descoperit ”până la trei planete” - potențial stâncoase, precum Pământul - în jurul unei stele care se află relativ aproape de sistemul nostru solar.

Potrivit Reuters, este vorba despre un sistem planetar care oferă astronomilor posibilități ”uimitoare” când vine vorba despre căutarea unor semne de viață extraterestră.

Aceste planete abia descoperite orbitează Gliese 887, o așa-numită stea pitică roșie, care are jumătate din masa soarelui, și care este situată la 11 ani lumină de Pământ - ”chiar în curtea noastră”, în termeni cosmici, au spus vineri cercetătorii.

Un an lumină este distanța pe care lumina o parcurge într-un an, 5,5 trilioane de mile (9,5 trilioane de km).

Doar alte 12 stele sunt mai aproape de sistemul nostru solar.

Două planete au fost identificate definitiv, una orbitând pe Gliese 887 la fiecare nouă zile, și cealaltă la fiecare 21 de zile. Una dintre ele este situată chiar în interiorul a ceea ce se numește ”zona locuibilă” sau zona Goldilocks, în jurul stelei: nu prea fierbinte și nici prea rece, fiind, poate, capabilă să mențină apa lichidă la suprafață.

O a treia potențială planetă care orbitează la fiecare 50 de zile este și ea localizată în zona locuibilă, dar are nevoie de confirmări suplimentare.

”Sunt planete „super-Pământești”, ceea ce înseamnă că sunt de câteva ori masa Pământului și se așteaptă să aibă un nucleu solid ca Pământul, spre deosebire de marii giganti ai gazelor precum Jupiter și Saturn”, a spus astronomul Sandra Jeffers de la Universitatea din Göttingen din Germania, autor principal al cercetării publicate săptămâna aceasta în revista Science.

”Planetele recent detectate sunt cele mai bune variante dintre toate planetele cunoscute, aflate în imediata apropiere a soarelui, pentru a vedea dacă au atmosfere și pentru a putea studia în detaliu aceste atmosfere”, a adăugat Jeffers, care mai vrea să afle dacă pot fi ”amenajate pentru viață”.

Acest sistem planetar va fi o țintă-cheie pentru un studiu care va folosi următoarea generație a telescopului spațial James Webb al NASA, care va fi lansat în 2021, a spus Jeffers.

Stelele pitice roșii sunt relativ mici și reci. Gliese 887 este, în mod excepțional, inactiv din punct de vedere al izbucnirii energetice și al punctelor de stele întunecate, ceea ce înseamnă că ar putea fi ospitalier în ceea ce privește viața de pe planetele de pe orbita sa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO