Descoperirea facuta pe Marte. Dupa 10 ani, agentia spatiala britanica nu mai spera sa il mai gaseasca
Agentia spatiala britanica a anuntat, vineri, ca a descoperit pe suprafata lui Marte locul in care a coborat modulul martian al sondei Beagle 2, declarat definitiv pierdut in urma cu peste 10 ani.
Agentia spatiala britanica a anuntat, vineri, ca a descoperit pe suprafata lui Marte locul in care a coborat modulul martian al sondei Beagle 2, declarat definitiv pierdut in urma cu peste 10 ani, la putin timp dupa ce vehiculul s-a plasat pe planeta rosie, informeaza AFP.
"Modulul martian al sondei Beagle 2, pe care il credeam pierdut din 2003, a fost descoperit, cu antenele partial deschise, pe suprafata planetei, punand astfel capat misterului" care inconjura istoria acestui vehicul spatial de peste un deceniu, a explicat agentia britanica intr-un comunicat de presa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Citeste si: Descoperire importanta pe Marte: ce au gasit cercetatorii ingropat pe Planeta Rosie
Acel modul, de fabricatie britanica, trebuia sa se aseze pe planeta Marte pe 25 decembrie 2003, dupa o calatorie de sase luni in spatiu, in cadrul misiunii europene Mars Express, insa a disparut complet de pe radarele oamenilor de stiinta. Modulul a fost declarat definitiv pierdut pe 6 februarie 2004.
Sonda europeana Mars Express, prima misiune martiana a Agentiei Spatiale Europene (ESA), a fost lansata pe 2 iunie 2003 de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, cu ajutorul unei rachete Soyuz-Fregat.
Directorul general al ESA, Jean-Jacques Dordain, considera ca "ceea ce a fost perceput ca un esec in urma cu 11 ani s-a dovedit a nu fi in cele din urma un esec total. Cel putin, a existat o coborare reusita pe Marte".
Citeste si: Imaginea saptamanii la Agentia Spatiala Europeana. Cum arata Romania vazuta din satelit
Misiunea operata de ESA era compusa la origine dintr-o sonda orbitala care transporta sapte instrumente de teledetectie si de observare si de un modul martian, Beagle 2. Acesta din urma era inzestrat cu un instrument de foraj care trebuia sa colecteze, de la o adancime de doi metri, esantioane din solul martian.
Sonda Mars Express si-a inceput observatiile stiintifice, pe orbita, asa cum era prevazut, in ianuarie 2004, studiind atmosfera, structura si geologia planetei.