Roverul Curiosity a ajuns la destinatia finala. Traseul pe care l-a avut de parcurs pe Planeta Rosie. FOTO

Roverul Curiosity a urcat ultimul munte de pe Marte, pentru a ajunge la destinatia finala. Acum, specialistii asteapta sa primeasca “munti” de informatii de pe Planeta Rosie.
Cercetatorii de la NASA sunt increzatori ca Roverul Curiosity va trimite incepand din acest moment informatii importante de pe planeta Marte, informeaza Business Insider.
Dupa o urcare solicitanta, robotul a ajuns pe Muntele Sharp, care are o altitudine asemanatoare cu cea a Muntelui Rainier, peste 4.000 de metri, din Washington. De aici, masinaria va trimite informatii despre zeci de milioane de ani de istorie a planetei. In fotografie se poate observa regiunea in cauza, editata in conditiile de luminozitate de pe Pamant.

“Am ajuns, intr-un final, la cea mai indepartata destinatie pe care ne-am propus-o”, a declarat unul dintre cercetatorii NASA care lucreaza la proiectul Curiosity, John Grotzinger. Acum, cu totii asteapta dovezi care sa demonstreze existenta vietii pe aceasta planeta.
In aceasta imagine de la NASA se poate observa cu usurinta Valea Amargosa, drumul catre Muntele Sharp.
Calatoria a durat mai mult decat era initial planificat si asta din cauza traseului foarte accidentat. Rotile robotului explorator nu au facut fata rocilor si a fost nevoie de o readaptare a rutei. Ruta aleasa poate fi observata in fotografie, marcata cu galben.

Curiosity va strange acum informatii despre Dealurile Pahrump si despre Formatiunea Murray, ceea ce constituie si baza Muntelui Sharp.
In tot acest timp, oamenii de stiinta asteapta sa gaseasca mai multe roci ca cele din fotografie, astfel incat sa dovedeasca faptul ca Planeta Rosie nu a fost intotdeauna atat de “Rosie”. Aceste roci se numesc Bonanza King si pot fi gasite in jurul Muntelui Sharp.

“Formatiunea Murray ofera informatii despre milioane, poate chiar zeci de milioane de ani de istorie a planetei Marte, pe care abia asteptam sa o aflam”, a marturisit Kathryn Stack, membru al proiectului.
“Daca in ultimii doi ani am primit cateva indicii, acum vom afla lucruri interesante pe care nu le-am mai vazut inainte si pe care nu le-am fi putut anticipa”, a adaugat aceasta.
Sursa: Business Insider
Etichete: Marte, viata, curiosity, roverul curiosity, roci,
Dată publicare:
15-09-2014 10:18