Imaginea saptamanii la Agentia Spatiala Europeana: Cum arata Romania vazuta din satelit

Ultima actualizare: 08-12-2014 07:08
romania din satelit

Imaginea saptamanii data publicitatii, vineri, de Agentia Spatiala Europeana (ESA) este dedicata Romaniei si poarta numele de "Mozaic Romanesc", fiind rezultatul a 15 scanari radar facute de satelitul Sentinel-1A.

Scanarile au fost realizate prin impulsuri radar orizontale si verticale cu polarizare dubla, din care s-a generat culoarea compozit artificiala, informeaza Agentia Spatiala Romana (ROSA).

In imaginea satelitara furnizata de ESA sunt vizibili Muntii Carpati, care se intind dinspre nord si peste centrul tarii, dar si Dunarea - cel mai lung fluviu din Uniunea Europeana -, care traverseaza tara de-a lungul frontierei cu Serbia si Bulgaria, dupa care se varsa in Marea Neagra prin Delta - vizibila in partea dreapta a imaginii, intre Romania si Ucraina.

Nu in ultimul rand, capitala Romaniei, Bucuresti, poate fi observata in partea sud-estica a tarii, ca un grup de reflectii radar luminoase care pornesc din centru si se extind spre exterior.ESA aminteste ca Romania are cea mai mare zona de paduri virgine din Europa si bogatii naturale impresionante. Ursi bruni si lupi pot fi intalniti in zona montana, la poalele muntilor se afla izvoare minerale si termale, carora li se adauga varietatea extrem de bogata de pasari, pesti, animale si plante din Delta Dunarii.

De asemenea, ESA precizeaza ca Bucurestiul va fi in septembrie 2015 gazda unui curs de Land Training dedicat pregatirii urmatoarelor generatii de oameni de stiinta din domeniul observarii Pamantului.Familia de misiuni Sentinel a fost dezvoltata de ESA cu scopul de a indeplini nevoile operationale ale programului Copernicus, cea de-a doua initiativa spatiala emblematica a Uniunii Europene, dupa sistemul de pozitionare Galileo. Misiunile Sentinel sunt in numar de sase, iar fiecare dintre ele este bazata pe o constelatie de doi sateliti, fiecare cantarind 2.300 de kilograme.

Sentinel 1 este o misiune radar ce consta intr-o constelatie de doi sateliti, Sentinel-1A si Sentinel-1B, care vor furniza imagini cu suprafetele de uscat si cele de ocean din Europa, Canada si regiunile polare indiferent de conditiile meteorologice de zi si de noapte si in timp aproape real. La fiecare sase zile, satelitii vor furniza imagini ale intregului Pamant. Primul satelit, Sentinel-1A, a fost lansat cu o racheta Soyuz de la portul spatial european pe 3 aprilie 2014.

In afara de transmiterea datelor catre statiile de sol din intreaga lume, pentru diseminare rapida, Sentinel-1 este echipat cu un terminal laser pentru a transmite date prin intermediul satelitilor din European Data Relay System aflati pe orbite geostationare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO