Europa a plecat in cautarea vietii pe Marte. Ce inseamna ambitioasa misiune ExoMars, lansata de ESA si Rusia. VIDEO
O racheta rusa Proton a decolat luni de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, ducand in spatiu ExoMars 2016, misiune ruso-europeana destinata sa caute potentiale probe ale unor activitati biologice pe planeta rosie, transmite AFP.
Racheta Proton, care transporta o sonda apta sa detecteze urme de gaze, numita TGO (Trace Gaz Orbiter), si un modul botezat Schiparelli, a decolat la 09h31 GMT din stepa Kazahstanului.
Dupa o calatorie de aproximativ sapte luni prin spatiul cosmic, modulul va fi expulzat si va intra in atmosfera planetei Marte cu o viteza de 21.000 de kilometri pe ora. Va frana, inclusiv cu ajutorul unei parasute, scopul sau fiind de a ajunge intact pe solul martian. Schiaparelli va functiona acolo cateva zile, cu ajutorul bateriilor din dotare, timp in care va transmite o serie de date.
Satelitul TGO isi va incepe misiunea stiintifica in 2017, se va fixa pe o orbita circulara in jurul lui Marte, la o altitudine de circa 400 de kilometri, si va avea o viata utila de cinci ani. El va fi folosit de experti pentru a cunoaste mai bine concentratia de metan si de alte gaze din atmosfera martiana, care ar putea da informatii despre eventuale procese geologice sau biologice.
Acest program spatial este derulat de ESA in colaborare cu agentia spatiala rusa, Roscosmos, care furnizeaza, printre altele, rachetele Proton utilizate la lansare in cele doua etape ale misiunii: in 2016 si in 2018.
A doua faza a 'ExoMars'' este prevazuta pentru 2018 si va include plasarea a doua elemente pe suprafata Planetei Rosii, un rover al ESA si o platforma stiintifica fixa de la Roscosmos.
La ambele misiuni va contribui cu echipament si Agentia spatiala americana (NASA).
Acest proiect, la care ESA contribuie cu 1,3 miliarde de euro, este extrem de important in vederea realizarii unor viitoare misiuni pe Marte, inclusiv cu echipaj uman.