Descoperire unica. Ce au gasit cercetatorii cand au analizat mai atent mumia unei femei care a trait acum 3000 de ani
Cel mai recent numar al revistei Nature publica un studiu referitor la mumia unei femei care a trait in urma cu peste 3 milenii in Egiptul Antic si care este prima mumie descoperita pana in prezent care prezinta tatuaje extrem de complexe.
Unele reprezinta simboluri sacre, menite sa creasca puterile magice ale purtatoarei, iar altele redand imagini ale unor flori sau animale.Printre tatuajele care acopera corpul femeii se numara flori de lotus pe coapse, vaci pe brate si babuini pe gat. Pana acum, au fost descoperite foarte putine mumii egiptene cu tatuaje si niciuna cu modele atat de complexe. De obicei, tatuajele descoperite pe mumiile egiptene sunt reprezentari simbolice abstracte sub forma de puncte si linii.
Dintre numeroasele tatuaje de pe corpul mumiei ies in evidenta cele ce reprezinta ochiul lui Horus (Wadjet) - un simbol probabil menit sa o protejeze pe purtatoare, tatuat pe gat, umeri si pe spate. 'Din orice unghi ai privi aceasta femeie, ochiul divin se uita spre tine", a comentat bioarheologul Anne Austin de la Universitatea californiana Stanford, care a prezentat descoperirea in urma cu o luna, in cadrul unei intruniri a Asociatiei americane de Antropologie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anne Austin a observat aceste tatuaje in timp ce examina mumia pentru Institutul Francez de Arheologie Orientala, care desfasoara cercetari la Deir el-Medina, un sat in care locuiau vechii artizani care au lucrat la mormintele din Valea Regilor, aflata in apropiere. Mumia femeii a fost datata ca provenind din perioada 1300 - 1070 i.Hr.. Anne Austin examina aceasta mumie si a observat tatuajele de pe gat. Initial, a crezut ca sunt niste desene, insa la o examinare mai atenta si-a dat seama ca este vorba despre tatuaje.
Apeland la imagistica cu infrarosii, Austin a ajuns la concluzia ca mumia din Deir el-Medina prezinta peste 30 de tatuaje, dintre care unele abia perceptibile, fiind acoperite de rasina folosita in procesul de mumificare.
Tatuajele identificate au o puternica simbolistica religioasa. Multe dintre ele, asa cum sunt spre exemplu cele ce reprezinta vaci, sunt asociate cu zeita Hathor, una dintre cele mai puternice zeite din Egiptul Antic. Simbolurile de pe gat si brate erau probabil menite sa-i sporeasca femeii puterile magice in timp ce indeplinea ritualuri inchinate zeitei Hathor.
Tatuajele pot fi si o modalitate prin care femeia dorea sa-si etaleze credinta, conform lui Emily Teeter, egiptolog la Universitatea din Chicago. 'Nu stiam ca existau astfel de forme de exprimare in Egiptul Antic", a precizat ea, adaugand ca numerosi egiptologi au fost uimiti cand au aflat de aceasta descoperire.
Unele dintre tatuaje sunt mai vechi decat altele, ceea ce sugereaza faptul ca femeia isi mai adauga tatuaje pe masura ce obtinea un status religios mai important.
Se pare ca realizarea acestor tatuaje "ar fi luat foarte mult timp, iar in anumite zone ale corpului ar fi fost si extrem de dureroasa", conform lui Anne Austin. Faptul ca femeia s-a supus acelor atat de frecvent "indica nu doar credinta ei in importanta tatuajelor, dar si a celor din jurul ei"