Mumie veche de 1500 de ani, gasita in muntii din Siberia. De ce cred arheologii ca este o "descoperire spectaculoasa"


Ultimul update: Vineri 15 Aprilie 2016 07:29
Data publicarii: Marti 12 Aprilie 2016 16:32
Categorie: Stiri externe
mumie Siberia

Arheologii au descoperit ramasitele unei femei mumificate, ingropate in Muntii Altai, in zona siberiana. Specialistii sunt de parere ca mumia are o vechime de 1500 de ani.

Oamenii de stiinta au gasit doar mainile si picioarele mumiei, insa spun ca descoperirea este una fabuloasa, intrucat ar fi prima dovada a unei mumii ingropate in zona Asiei Centrale. Ramasitele femeii au fost descoperite acoperite in pasla, la o altitudine de 2800 metri, conform Daily Mail.

Un cercetator de la Muzeul Khovd a declarat ca "aceasta persoana nu provine din elita societatii si credem ca este vorba despre o femeie, pentru ca nu exista niciun arc alaturi de ea in mormant, asa cum se obisnuia la barbati. Acum vom desface fasele cu mare atentie pentru a analiza corpul mumificat si atunci vom sti exact care este sexul. Insa, este impresionant pentru ca ne ofera indicii despre ritualurile poporului turcic din acea perioada".
 

In schimb, arheologii au mai gasit mai multe artefacte care ofera indicii despre viata mongolilor in secolul XVI i. Hr., inclusiv ramasitele unui cal, ingropat impreuna cu alte obiecte.

Oamenii de stiinta spuna ca aceasta descoperire este spectaculoasa pentru ca este prima dovada a unui ritual de inmormantare al poporului turcic din acea zona si acea perioada, descoperit in Asia Centrala.


 

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO