Descoperire uluitoare. O stea va purta numele unui oraș din România
Un om de știință a pus numele Bârladului pe cer pentru totdeauna.
Bărbatul în vârstă de 35 de ani, angajat al Observatorului Astronomic din oraș, a descoperit o stea variabilă, care poartă numele Bârlad V1.
Steaua se află acum în baza de date a Asociației Americane pentru Observarea Stelelor Variabile și este cea de-a doua descoperire importantă făcută de Ciprian Vîntdevară, după Nova Roșie Luminoasă, în urmă cu 5 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astrul a fost zărit la începutul lunii noiembrie 2019, la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad, în urma procesării unor cadre, analize și măsurători detaliate și a fost declarat pe patru decembrie la Asociația Americană pentru Observarea Stelelor Variabile.
Ceea ce semăna cu un bec care pâlpâie, s-a dovedit a fi o stea variabilă necunoscută și care timp de o lună a fost monitorizată atent de Ciprian Vîntdevară.
Ciprian Vîntdevară, Observatorul Astronomic Bârlad: „Am observat că una dintre stele e variabilă, nu se află în baza de date a Asociației Americane pentru Stele variabile. E tip Delta Scuti, are o variație de 98 minute, adică de la un minim la maxim."
Deși echipamentul de la Bârlad nu este unul profesionist, fiind mai degrabă unul dedicat observatorilor amatori, pasiunea cu care omul de știință și-a petrecut nopțile printre stele a făcut diferența.
Vestea i-a bucurat pe colegii care îl apreciază pentru consecvența și dăruirea cu care a reușit să așeze numele municipiului Bârlad în Univers.
Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului V.Pârvan Bârlad: „Pentru mine e o bucurie că un coleg al meu își aduce aportul al dezvoltării științei."
Femeie: „Și-a dedicat mare parte din timpul liber pentru a face cercetare în acest domeniu și ca rezultat a descoperit o stea."
Femeie: „Sunt mulțumită de această stea care ne reprezintă orașul și sperăm că pe viitor să fie cât mai multe descoperiri."
Steaua proaspăt descoperită face parte din clasa spectrală A7V și este situată la o distanță de aproximativ 4.000 de ani lumină, în dreptul constelației Perseu.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!