„Perla rară” care i-a fascinat pe astronomi. Descoperire majoră în atmosfera unei planete

12-09-2019 18:36


Avem cea mai bună planetă candidat pentru căutarea vieții extraterestre.

Astronomii au descoperit, pentru prima dată, apă în atmosfera unei planete care orbitează în zona unde se poate dezvolta viața în jurul unei stele din afara sistemului nostru solar. Ce-i drept, este cam îndepărtată.

Deocamdată are un nume cam ... prozaic:

„K2-18b a fost pentru prima dată reperată în 2015. Este o exoplanetă, ceea ce înseamnă că se află în afara sistemului nostru solar. Este cam la 110 ani lumină distanță de Pământ și o planetă pe care o numim "Super Pământ", pentru că are o masă de 8 ori mai mare decât Terra”.

În atmosfera planetei care se află la mai bine de un milion de miliarde de kilometri distanţă de noi a fost descoperită apa. Şi, la fel de important, planeta orbitează în jurul stelei sale într-o zonă pe care specialiştii o numesc „propice vieții”.

Asta înseamnă că nu este nici foarte aproape, nici foarte departe de sursa sa de căldură, adică la sol sunt temperaturi care permit existenţa apei în stare lichidă şi viaţa, aşa cum o cunoaştem noi, se poate dezvolta.

Aventura lui K2-18b este departe de a se termina.

În următorii ani, noile telescoape spaţiale urmează să descopere în ce cantitate vaporii de apă sunt prezenţi în atmosferă şi dacă sunt urme de chimie organică, mai precis gaze care pot fi produse de organisme vii.

Giovanna Tinneti, astrofizician, University College London: „Am descoperit și că atmosfera conține destul de mult hidrogen, iar hidrogenul nu este, în mod necesar, ceva care ar fi confortabil pentru oameni”.

Oricum, însă, aceasta „perlă rară”, „super interesantă”, după cum o descriu plastic astronomii, a fost ridicată la rangul de „cel mai bun candidat” pentru căutarea semnelor de viaţă extraterestră.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO