Descoperire științifică impresionantă: O creatură misterioasă, conservată perfect în chihlimbar timp de 99 de milioane de ani

O viespe parazită nou identificată, care bâzâia și zbura printre dinozauri în urmă cu 99 de milioane de ani, a dezvoltat un mecanism bizar pentru a capta alte creaturi și a le forța să-i adăpostească puii fără să vrea, potrivit unor noi cercetări.
Paleontologii au studiat 16 exemplare ale micii viespi conservate în chihlimbar din perioada Cretacicului, descoperite anterior în Myanmar.
Specia, necunoscută până acum și numită Sirenobethylus charybdis, avea o structură asemănătoare unei capcane de tip „Venus flytrap” pe abdomen, care i-ar fi permis să captureze alte insecte, potrivit cercetătorilor într-un articol publicat joi în jurnalul BMC Biology.
„Când am văzut primul exemplar, am observat această expansiune la vârful abdomenului și m-am gândit că trebuie să fie o bulă de aer. Destul de des apar astfel de bule de aer în jurul exemplarelor din chihlimbar”, a spus coautorul studiului, Lars Vilhelmsen, specialist în viespi și curator la Muzeul de Istorie Naturală din Danemarca din Copenhaga.
„Dar apoi am privit alte câteva exemplare și m-am întors la primul. Această structură era, de fapt, o parte a animalului”.
Vilhelmsen și colegii săi de la Capital Normal University din Beijing au stabilit că structura era mobilă, deoarece a fost conservată în poziții diferite la exemplare diferite.
„Uneori clapeta inferioară, cum îi spunem noi, era deschisă, alteori era închisă,” a spus Vilhelmsen. „Era clar o structură mobilă, folosită pentru a apuca ceva.”
Cea mai apropiată comparație întâlnită astăzi în natură este planta carnivoră numită „Venus flytrap”, care are frunze articulate care se închid rapid atunci când prada pătrunde în interior, potrivit noului studiu.
„Este imposibil să știi exact cum trăia o insectă care a murit acum 100 de milioane de ani. Așa că te uiți după analogii în fauna actuală. Există ceva printre viespi sau alte grupuri care seamănă cu asta?”, a spus el.
„Nu există nicio analogie reală în lumea insectelor. A trebuit să mergem până în regnul plantelor pentru a găsi ceva ce se asemăna, măcar puțin, cu această structură.”