Descoperire arheologică uluitoare în România. Experți străini au venit să o vadă
Descoperire arheologică importantă la Boldești Grădiștea, în județul Prahova, unde au fost găsite mai multe morminte, vechi de 5000 de ani, care au aparținut unei civilizații mai puțin cunoscute - Yamnaya.
Istorici, geneticieni și bioantropologi din mai multe țări vor cerceta rămășițele, pentru a afla cum au contribuit acești nomazi din epoza bronzului la formarea europenilor de azi.
Umăr la umăr, arheologi români, dar și studenți din Statele Unite, Germania, Rusia, Finlanda și Anglia stau sub soarele arzător, fascinați de importantă descoperire.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Cercetătorii folosesc tehnica modernă, vor face studii genetice în Germania, la Mainz, investigații izotropice - la Bristol și studii de paleomediu la Helsinki.
Într-unul dintre morminte, scheletul unui individ care ar fi trăit în urmă cu 5000 de ani este analizat de arheologi.
Alin Frânculeasa, arheolog la Muzeul de Istorie Prahova: ”Este așezat defunctul într-o poziție normală pentru epoca lui, pe spate, cu mâinile pe lângă corp, are vopsea roșie pe craniu, undeva în zona picioarelor și lângă braț.”
Cercetările de până acum au arătat că europenii păstrează până la 80 la sută din bagajul genetic al populației Yamnaya care a pornit către Nordul și Sudul Europei de pe teritoriul actual al Urcrainei.
Înalți, masivi, cu pielea deschisă la culoare, oamenii din populația yamnaya creșteau animale și se hrăneau cu carne. Așa se face că europenii de astăzi sunt cei mai înalți oameni din lume.
Populația yamnaya ar fi adus calul în Europa și l-a folosit ca animal de povara. Tot ei au influențat, se pare, și organizarea socială de aici, cu bărbatul în fruntea familiei și lider al grupului.
Sonja Kastilan, jurnalist Frankfurter Algemeine: ”Sunt oase, dar sunt o parte a moștenirii noastre europene și de asemenea și origini noastre. ”
Grație proiectului european derulat de universtatea din Helsinky vor fi deschise șantiere arheologice în toate țările unde există urme ale civilizației yamnaya.
Sursa: Pro TV
Etichete: prahova, descoperire, civilizatie, boldesti, gradistea,
Dată publicare:
18-08-2019 19:27