Statul ii marginalizeaza pana devin o povara pentru parinti. Fundatia care incearca sa ii ajute pe copiii cu dizabilitati
Mii de copii cu dizabilitati ar putea avea o viata normala daca in Romania ar exista centre de recuperare performante. Din pacate, statul se limiteaza doar sa acorde o indemnizatie de handicap de cel mult 90 de lei pe luna.
Copiii aflati in aceasta situatie devin o povara pentru parinti. O fundatie din Sibiu incearca insa sa schimbe sistemul si a reusit sa faca minuni cu cei pe care ii are in grija. Mai ramane ca statul sa ia exemplu.
Ioana s-a nascut cu un defect al coloanei vertebrale si hidrocefalie. Pe langa operatiile dureroase si costisitoare la cap, coloana si picioare, fetita a mers inca de la un an si opt luni la centrul de recuperare al unei fundatii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daca ar fi urmat doar un tratament acasa, asa cum fac cei mai multi in situatia ei in lipsa unor centre specializate, nu ar fi reusit sa aiba aceste performante. Acum, la 14 ani, este eleva in clasa a saptea la una dintre cele mai bune scoli din Sibiu. A incheiat cu 9,29 primul semestru.
Ioana Negrea: ''Am facut si gimnastica medicala, am facut si psihologie, am fost ajutata de psihologi. Am facut si logopedie''.
La centrul din Sibiu vin 60 de copii cu autism, sindrom DOWN sau afectiuni psihomotorii. Printre ei, si David, un baietel de 5 ani diagnosticat cu autism. Urmeaza o terapie inedita - cu ajutorul cainilor.
Marius Sbera, tatal lui David: ''Daca acum un an era, putem spune, non-verbal, spunea doar doua-trei jumatati de cuvant, acum a inceput sa vorbeasca normal, dupa terapie, dupa ceea ce s-a intamplat aici''.
Alexandra Stancescu, pedagog al centrului de recuperare:
''Au vazut ca nu sunt priviti altfel, le-a dat incredere in ei si lucrul asta ii face sa se deschida, sa progreseze.''
Ioana si David se numara insa printre putinii norocosi care au parte de un program serios de recuperare. Pentru ceilalti copii, statul roman plateste intr-un sistem incremenit in timp - o indemnizatie de handicap si cel mult 20 de sedinte de recuperare medicala pe an.
Pe listele de asteptare ale fundatiei din Sibiu sunt zeci de copii. Printre ei si Andrei, care are o tulburare neurologica de limbaj pentru care statul nu deconteaza nici un fel de tratament.
Mama lui Andrei: ''El ar avea nevoie in primul rand de logopedie. Nu imi permit inca sa fac particular cu el pentru ca e foarte scump".
Romania nu are la ora actuala nici o strategie de integrare a tinerilor cu dizabilitati si, chiar daca termina o scoala normala, sansele ca ei sa aiba un loc de munca si o viata normala sunt practic nule.