Cum arăta prima femeie mumificată în timp ce era însărcinată. Oamenii de știință i-au reconstituit chipul | GALERIE FOTO
Chipul primei mumii înarcinate din Egiptul antic a fost reconstruit de oamenii de știință. Femeia ar fi murit de cancer.
Cunoscută sub numele de „Doamna misterioasă”, mumia a fost studiată anul trecut de o echipa de cercetători polonezi, care a descoperit că aceasta era însărcinată, potrivit Daily Mail.
Oamenii de știință sunt de părere că femeia a murit în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, iar sarcina ei avea 28 de săptămâni. Cel mai probabil, ea avea o vârstă cuprinsă între 20 și 30 de ani.
Experții au folosit craniul ei și alte rămășițe pentru a produce două imagini care sugerează felul în care ar fi aratătat femeia când era în viață, în secolul I î.Hr.
„Doamna misterioasă” ar fi fost găsită în mormintele regale din Teba, Egiptul de Sus, provenind din elita comunității tebane.
Cercetătorii de la Academia Poloneză de Științe au publicat un articol în 2021 despre modul în care cercetările lor au arătat că mumia era însărcinată.
Pe baza poziției fătului, oamenii de știință au reușit să stabilească că femeia nu a murit la naștere.
Ei au constatat că ea a decedat probabil de cancer nazofaringian - un tip rar de cancer, după ce au descoperit semne neobișnuite în os care indică prezența bolii.
Cum a fost conservat fătul
Fătul s-a păstrat mai bine de 2.000 de ani deoarece a fost „murat” de acidul produs de descompunerea trupului femeii.
Paleopatologul Marzena Ożarek-Szilke de la Universitatea din Varșovia și colegii săi declarat că pH-ul sângelui din cadavre devine mai acid în timp, inclusiv în uter, iar concentrațiile de amoniac și acid formic cresc.
Mai mult de atât, corpul femeii ar fi fost umplut cu „natron”, o sare minerală găsită în albiile uscate ale lacurilor, folosită de către egiptenii antici ca parte a procesului de îmbălsămare, care ar fi limitat accesul de aer și oxigen.
„Rezultatul final este un uter aproape sigilat ermetic care conține fătul”, a spus dr. Ożarek-Szilke.
Această acidificare ar fi demineralizat oasele fătului, chiar dacă țesuturile moi au fost conservate, ceea ce explică de ce nu sunt vizibile în scanări.