Cum a ajuns laserul de la Măgurele să fie cel mai puternic din lume și ce înseamnă asta

13-03-2019 19:30


Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume și a stabilit astfel, și un record mondial. Cercetătorii au făcut teste, și au ajuns la 10 peta-wați, adică puterea maximă, la care sperau atunci când au început acest proiect.

Asta le va permite să testeze materiale care ajung în spațiu și speră să găsească tratamente pentru boli incurabile. Din nefericire însă, nimic nu s-a schimbat, în zona institutului. Infrastructura a rămas aceeaşi, iar de linia rapidă de la aeroport și de drumurile noi, promise de oficiali, nu mai vorbește nimeni.

"Putem să raportăm cel mai puternic laser din lume care se găseşte, din fericire, în România."

În timpul testelor, cercetorii de la Măgurele au reuşit să depăşească 10 petawați pe unul dintre cele două braţe ale laserului.

Puterea atinsă de laser, de 10 pw, înseamnă 10 milioane de miliarde de waţi, adică a zecea parte din puterea totală a soarelui, totul concentrat într-un fascicul. Acesta străbate încăperea în vid, prin niște cutii, ajunge în camera experimentală, unde interacţionează cu materia.

Cu ajutorul laserului, până la finalul anului, cercetătorii spera să răspundă la întrebări esenţiale despre univers, dar şi să facă experimente care să ne îmbunătăţească viaţa.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI: "Domeniul cel mai interesant pentru omenire în ziua de astăzi este domeniul biomedical. Şi bineînţeles că şi interesul nostru tot acolo se îndreaptă, să vedem ce tehnologii care pot să ajute în diagnostic, în tratarea diferitelor boli şi mai ales a cancerului, boală modernă.”

Ioan Dăncuș: ”Particulele accelerate folosind un astfel de laser sunt utilizabile la fel ca şi radioterapia din ziua de astăzi. În plus, pot să fie mai bine mai bine localizate în ţesuturile bolnave. Una dintre staţiile pe care le vom avea aici este dedicată iradierii materialelor, un cocktail de radiaţii similar celor cosmice. În felul ăsta putem să testăm materialele şi ţesut biologic la călătoriile spaţiale.”

Proiectului laserului de la Măgurele, început în 2011, a costat până acum 350 de milioane de euro, bani europeni. Guvernul a anunţat acum trei ani şi transformarea zonei într-una modernă, care să atragă investitori, cu legături rapide către gară şi aeroport. Însă totul a rămas în faza de intenţie.

Președintele Consiliului Județean Ilfov: ”Primul obiectiv este acest parc ştiinţific. După lupte seculare o să îl facem. Noi sperăm ca într-un an de zile începem construcţia lui. Infrastructura este cea pe care o ştim. Ştiţi că construcţia unui metrou înseamnă foarte mulţi bani şi foarte mulţi ani şi ar fi păcat să ne minţim, dar nişte rute rapide cu trasee unice care să facă posibilă parcurgerea acestei distanţe în 20-30 de minute, ne putem gândi la ele.

Singura schimbare făcută până acum a fost introducerea unor linii noi de autobuz.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO