"Ceva ce nu am mai vazut niciodata si nici macar nu ne-am putut imagina ca vom vedea." Imagini publicate in premiera de NASA

jupiter

Sonda spatiala Juno, apartinand NASA, a fotografiat in premiera, pe 27 august, polul nord al giganticei planete gazoase Jupiter.

Imaginile au fost realizate in timp ce s-a apropiat pana la doar 4.200 de kilometri de plafonul exterior de nori ai atmosferei joviene, in primul dintre cele trei survoluri polare la distanta mica pe care sonda le va desfasura in cadrul misiunii sale de explorare, conform unui material publicat de SPACE.com.

"Primele imagini ale polului nord al planetei Jupiter ne arata ceva ce nu am mai vazut niciodata si nici macar nu ne-am putut imagina ca vom vedea", a comentat coordonatorul misiunii sondei Juno, Scott Bolton, de la Southwest Research Institute din San Antonio.

Zona polara de nord a planetei "este mai albastra decat alte parti ale planetei si am remarcat numeroase furtuni", a adaugat el, precizand ca nu au fost observate benzile atmosferice latitudinale caracteristice planetei. "In aceasta imagine abia daca ne putem da seama ca este vorba despre Jupiter. Am observat ca norii (din atmosfera planetei) proiecteaza umbre, ceea ce indica faptul ca se afla, probabil, la o altitudine mult mai mare decat alte formatiuni de pe planeta", a mai sustinut el.

 

A whole new world! The first-ever images of Jupiter's north pole are revealed. As our Juno spacecraft (@NASAJuno) closed in on the planet for its Aug. 27 pass, its view grew sharper and fine details in the north polar region became increasingly visible. The images show storm systems and weather activity unlike anything previously seen on any of our solar system's gas-giant planets. It's bluer in color up there than other parts of the planet, and there are a lot of storms. There is no sign of the latitudinal bands or zone and belts that we are used to -- this image is hardly recognizable as Jupiter. We're seeing signs that the clouds have shadows, possibly indicating that the clouds are at a higher altitude than other features. Image credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS #nasa #space #astronomy #nasabeyond #jupiter #solarsystem #planets #storm #clouds #science

A photo posted by NASA (@nasa) on

Cealalta planeta gigantica gazoasa a sistemului nostru solar, Saturn, prezinta o uriasa furtuna de forma hexagonala la polul sau nord, insa Jupiter nu prezinta o astfel de caracteristica. "Nu am intalnit nimic asemanator pe Jupiter. Cea mai mare planeta din sistemul solar este cu adevarat unica. Mai avem doar 36 de survoluri pentru a studia cat de unica este aceasta planeta", a precizat Scott Bolton.

Citește și
nasa
NASA: "Pamantul se incalzeste intr-un ritm fara precedent in ultimul mileniu". Ce risca omenirea in aceste conditii
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Survolul din 27 august a reprezentat prima oportunitate pentru echipa misiunii Juno de a obtine fotografii realizate din apropierea lui Jupiter si de a efectua masuratori de detaliu cu arsenalul de opt instrumente stiintifice cu care este dotata sonda. In prezent, Juno se afla pe o orbita foarte eliptica in jurul planetei. Juno incheie o astfel de orbita in jurul lui Jupiter in 54 de zile.

Unul dintre instrumentele lui Juno, JIRAM (Jovian Infrared Auroral Mapper) a obtinut imagini ale polilor planetei in spectrul infrarosu, dezvaluind existenta unor regiuni foarte fierbinti, despre care nu se stia nimic.

La fel ca si in cazul Pamantului, in atmosfera lui Jupiter se formeaza aurore care danseaza deasupra polilor planetei. JIRAM a obtinut imagini fara precedent ale unei puternice aurore australe.

"Am fost uimiti sa o vedem pentru prima oara", a sustinut Alberto Adriani, de la Istituto di Astrofisica e Planetologia Spaziali din Roma, membru al echipei de control a misiunii sondei Juno. "Niciun alt instrument, fie de pe Pamant, fie din spatiu, nu a surprins pana acum aurora australa joviana. Insa acum, prin intermediul JIRAM, observam ca este foarte stralucitoare si foarte bine structurata. Nivelul mare al detaliilor din imagini ne va spune mai multe despre morfologia si dinamica acestei aurore", a mai precizat el.

 

Soaring over Jupiter, our Juno spacecraft (@NASAJuno) successfully executed its first of 36 orbital flybys of the giant planet today. The time of closest approach with the gas-giant world was 9:44 a.m. EDT (13:44 UTC) when Juno passed about 2,600 miles (4,200 kilometers) above Jupiter's swirling clouds. At the time, Juno was traveling at 130,000 mph (208,000 kilometers per hour) with respect to the planet. This flyby was the closest Juno will get to Jupiter during its prime mission. "Early post-flyby telemetry indicates that everything worked as planned and Juno is firing on all cylinders," said Rick Nybakken, Juno project manager @NASAJPL. In this image, Jupiter's north polar region is coming into view as Juno approached the giant planet. This view of Jupiter was taken on today, when Juno was 437,000 miles (703,000 kilometers) away. Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS #space #science #nasa #jpl #swri #planet #solarsystem #news #first #nasabeyond #astronomy #jupiter

A photo posted by NASA (@nasa) on

Sonda Juno a reusit si sa "asculte" aurora joviana folosind instrumentul Waves (Radio/Plasma Wave Experiment). "Waves a detectat semnaturile emisiilor de particule energizate care genereaza masivele aurore care acopera si polul nord al lui Jupiter", conform lui Bill Kurth, cercetator la Departamentul de Fizica si Astronomie al Universitatii din Iowa. "Aceste emisii sunt cele mai puternice de acest tip din sistemul solar. Acum urmeaza sa incercam sa aflam de unde provin electronii care le genereaza", a adaugat el.

In cursul lunii urmatoare Juno urmeaza sa-si aprinda motoarele pentru a intra pe o orbita mai joasa, de 14 zile in jurul planetei. Sonda va continua sa adune noi date, in special in timpul urmatoarelor survoluri de la distanta mica deasupra polilor planetei, pana isi va incheia misiunea si va plonja prin atmosfera densa a planetei in februarie 2018, transmitand ultimele seturi de date inainte de a fi distrusa.

Observatiile realizate de Juno vor contribui la o intelegere mai buna a compozitiei si structurii uriasei planete, oferind si noi informatii cu privire la presupusa existenta a unui nucleu planetar format din elemente grele. Aceste noi date vor face lumina cu privire la istoria formarii lui Jupiter dar si a sistemului solar, conform NASA. Misiunea sondei Juno, cu un buget de 1,1 miliarde de dolari, a fost lansata in august 2011 si a ajuns la destinatie aproape cinci ani mai tarziu, la 4 iulie 2016.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Explozii la centrul NASA din Florida. O racheta a luat foc inainte de lansare. VIDEO
Explozii la centrul NASA din Florida. O racheta a luat foc inainte de lansare. VIDEO

O racheta a explodat joi la Centrul NASA din Florida, acolo unde compania americana SpaceX efectua un test cu o racheta fara pilot.

NASA:
NASA: "Pamantul se incalzeste intr-un ritm fara precedent in ultimul mileniu". Ce risca omenirea in aceste conditii

Inregistrarile temperaturilor din 1800 incoace arata ca in ultimele decenii incalzirea s-a accelerat intr-un ritm fara precedent in ultimii 1000 de ani.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze
Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze

Un caz îngrozitor de sclavie a fost descoperit de DIICOT. Timp de aproape 12 ani, o familie din Covasna a dus peste graniță, în Ungaria, zeci de tineri sărmani, pentru a-i exploata cumplit într-o fabrică de prelucrare a deșeurilor. 

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.