Cercetătorii sunt tot mai aproape de o descoperire revoluționară în domeniul reproducerii umane
Cercetătorii din domeniul reproducerii umane îşi imaginează un viitor în care infertilitatea nu va mai exista, iar cuplurile vor putea alege dinainte ce fel de copil vor avea.
În mai multe laboratoare din lume, se lucrează la tehnici care permit obţinerea celulelor reproducătoare din orice tip de celulă matură luată din corp.
Cu ajutorul acestora, s-ar putea ajunge la un număr nelimitat de embrioni şi, după analize genetice, părinţii ar putea alege care va fi bebeluşul.
La Universitatea California, din Los Angeles, o echipă de cercetători lucrează la o metodă prin care celulele din piele sunt transformate în celule reproducătoare: ovule şi spermatozoizi.
Amander Clark, cercetător: "Poate nu ştiaţi, dar 10 la sută din cuplurile tinere din Statele Unite au probleme în a concepe sau a aduce pe lume un copil şi noi nu înţelegem de ce se întâmplă asta."
Procedura - numita gametogeneză în vitro - a fost testată cu succes pe şoareci.
Amander Clark, cercetător: "Dacă se va dovedi că această metodă este sigură şi eficientă, atunci cred că va putea fi folosită în anumite cazuri de infertilitate."
Pornind de la această descoperire, un expert în etică biomedicală de la Universitatea Stanford descrie un viitor în care cuplurile ar putea obţine zeci de embrioni.
Henry Greely, cercetător Stanford: "În viitor, cuplurile vor merge la o clinică. Bărbatul va da o mostră de material genetic, femeia va da, în locul unui ovul, câteva celule din piele. Acestea vor fi transformate în ovule, într-un număr nelimitat de ovule, care vor fi folosite pentru a obţine embrioni."
Apoi, în urma unei analize genetice, viitorii părinţi ar putea alege pe care dintre numeroşii embrioni obţinuţi să-i introducă în uter.
Henry Greely, cercetător Stanford: "Cred că, în 20-40 de ani, această tehnică va fi larg disponibilă şi va fi gratuită, fiindcă asiguratorii şi guvernele vor dori să încurajeze oamenii să o folosească. Această tehnică va schimba reproducerea umană."
Alţi oameni de ştiinţă privesc cu o mare doză de scepticism un asemenea scenariu.
Dr. Louanne Hudgins, cercetător: "Aici, în California, unde sunt oameni care şi-ar permite şi şi-ar dori să aibă un copil cu cât mai puţine probleme, toţi îţi vor spune că preferă să lase asta în mâinile lui Dumnezeu."
Spre mulţumirea celor care resping această intervenţie umană în procesul de reproducere, vor mai trece ani buni până când gametogeneza în vitro va ajunge să fie folosită în clinicile de fertilitate.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!