Statul roman nu ajuta cuplurile nevoite sa recurga la fertilizarea "in vitro". Oamenii ajung sa se indatoreze la banci
Statul roman nu face prea mari eforturi pentru femeile si asa macinate de gandul ca nu pot avea usor un prunc. Sunt tot mai multe, la fel si cererile pentru fertilizare in vitro, care s-au dublat fata de acum 2 ani.
Sa auda inima bebelusului sau este visul oricarei femei care isi doreste sa devina mama insa pana la aceasta etapa, este un drum anevoios, mai ales pentru cele care apeleaza la fertilizarea in vitro. Acestea au nevoie de zeci de analize si de acte medicale pentru dosarul de finantare de la stat dar si de mii de euro.
Simona si Ionut din Iasi au fost nevoiti sa faca un credit la banca si s-au imprumutat de la rude. Nu au avut garantia ca procedura va reusi din prima. "Nu ne incadram cu salariile care le aveam, am mers la banca si am facut un imprumut de 10 mii de lei. In martie am facut prima fertilizare care a esuat."
Dar nu s-au lasat. In luna mai, sotii care au doi copii in plasament, au aflat ca dosarul lor a fost acceptat si vor lua de la stat in jur de o mie de euro pentru o noua fertilizare. Prea putin, in conditiile in care in alte tari europene costurile sunt decontate integral. "Din partea statului foarte putin suntem ajutati. La inceput este foarte greu, in primul rand financiar, apoi emotional, stress", spune Ionut.
Dupa un efort financiar considerabil si multe emotii, Simona se bucura acum de o sarcina de patru saptamani. Se considera o norocoasa. "O verisoara a incercat cu banii de la nunta sa faca o inseminare si a esuat si sunt foarte multe cupluri care din cauza banilor au renuntat", povesteste ea.
"O procedura costa aproximativ 2 mii euro fara tratament, cu tratament poate ajunge la 3-4 mii de euro. Suportul de la stat este aproximativ 1250 euro, functioneaza pe principiul primul venit, primul servit”, explica Adrian Bors, medic specialist la Centrul de Fertilitate Iasi. "Ne-am dori si ar fi o idee buna sa se stie de la inceputul anului locurile bugetate si sa fie mai mare bugetul, in limita posibilitatilor sa poate beneficia cat mai multe paciente."
In total, 13 clinici din tara sunt inscrise in subprogramul national de fertilizare. Bugetul alocat ajunge insa doar pentru 850 de proceduri si nu acopera nici macar jumatate din costurile finale.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, salarii, buget, fertilizare, in vitro, subventie,
Dată publicare:
23-06-2017 18:11