Cercetatorii au descoperit nori la mare altitudine care inconjoara planetele din Calea Lactee

Ultima actualizare: 08-01-2014 06:55
Calea Lactee

Dovezi ale existentei unor nori in jurul a doua dintre cele mai comune tipuri de planete din galaxia noastra au fost descoperite de astronomi cu ajutorul telescopului spatial Hubble.

Atmosferele au fost descoperite de doua echipe diferite de astronomi - de la Universitatea din Chicago si Institutul de tehnologie din California - care analizau clima planetelor GJ 436b si GJ 1214b, potrivit Mediafax.

Cercetatorii spun ca descoperirea este un pas important in descoperirea si descrierea planetelor asemanatoare Terrei, potential locuibile, din afara sistemului nostru solar.

Utilizand datele furnizate de telescopul Hubble, astronomii au stabilit ca planeta GJ 1214b este inconjurata de nori la mare altitudine. Steaua in jurul careia se invarte aceasta planeta face ca temperaturile inregistrate pe ea sa atinga 232 de grade Celsius, iar aceste conditii climatice sunt de asteptat sa "se mentina in viitorul predictibil".

Planeta GJ 1214b a fost descoperita in 2009, prin proiectul stiintific MEarth. Este de 2,7 ori mai mare decat Terra, iar steaua ei este situata in constelatia Ophiuchus.

Studiile anterioare nu au putut stabili daca atmosfera ei este sau nu incarcata de nori, insa acum astronomii sunt convinsi ca planeta este fierbinte si in permanenta noroasa - similar cu Venus din Sistemul nostru solar.

Asa cum a fost cazul lui Venus inainte de era navetelor spatiale, norii impiedica astronomii sa afle cum arata cu exactitate suprafata planetei. De cealalta parte, GJ 436b este o planeta de tip "Neptun cald", pentru ca este mai apropiata de steaua ei decat este Neptun de Soare. Planeta este situata la 36 de ani-lumina, in constelatia Leo.

GJ 1214b este cunoscuta si ca o planeta de tip "super-Pamant" (obiecte ceresti de profil ale caror mase se situeaza intre cea a Terrei si cea a lui Neptun). Astronomii detin putine informatii despre acest tip de planeta care nu exista in sistemul nostru solar.

"Ambele planete ne ofera informatii despre diversitatea tipurilor de planete din afara sistemului nostru solar; in acest caz am descoperit ca nu le cunoastem atat de bine pe cat credeam", a spus Heather Knutson, de la California Institute of Technology.

Datele oferite de Hubble au aratat ca, in cazul exoplanetei GJ 436b, atmosfera este fie extrem de incarcata de nori (molecule grele ca vaporii de apa, monoxid de carbon, dioxid de carbon), fie "curata", cu un deficit de hidrogen, ceea ce este "putin probabil" in cazul unei panete de tip Neptun, spune Knutson. Observatii similare au fost facute anterior si in cazul exoplanetei GJ 1214b.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!