Cercetatorii au descoperit nori la mare altitudine care inconjoara planetele din Calea Lactee
Dovezi ale existentei unor nori in jurul a doua dintre cele mai comune tipuri de planete din galaxia noastra au fost descoperite de astronomi cu ajutorul telescopului spatial Hubble.
Atmosferele au fost descoperite de doua echipe diferite de astronomi - de la Universitatea din Chicago si Institutul de tehnologie din California - care analizau clima planetelor GJ 436b si GJ 1214b, potrivit Mediafax.
Cercetatorii spun ca descoperirea este un pas important in descoperirea si descrierea planetelor asemanatoare Terrei, potential locuibile, din afara sistemului nostru solar.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Utilizand datele furnizate de telescopul Hubble, astronomii au stabilit ca planeta GJ 1214b este inconjurata de nori la mare altitudine. Steaua in jurul careia se invarte aceasta planeta face ca temperaturile inregistrate pe ea sa atinga 232 de grade Celsius, iar aceste conditii climatice sunt de asteptat sa "se mentina in viitorul predictibil".
Planeta GJ 1214b a fost descoperita in 2009, prin proiectul stiintific MEarth. Este de 2,7 ori mai mare decat Terra, iar steaua ei este situata in constelatia Ophiuchus.
Studiile anterioare nu au putut stabili daca atmosfera ei este sau nu incarcata de nori, insa acum astronomii sunt convinsi ca planeta este fierbinte si in permanenta noroasa - similar cu Venus din Sistemul nostru solar.
Asa cum a fost cazul lui Venus inainte de era navetelor spatiale, norii impiedica astronomii sa afle cum arata cu exactitate suprafata planetei. De cealalta parte, GJ 436b este o planeta de tip "Neptun cald", pentru ca este mai apropiata de steaua ei decat este Neptun de Soare. Planeta este situata la 36 de ani-lumina, in constelatia Leo.
GJ 1214b este cunoscuta si ca o planeta de tip "super-Pamant" (obiecte ceresti de profil ale caror mase se situeaza intre cea a Terrei si cea a lui Neptun). Astronomii detin putine informatii despre acest tip de planeta care nu exista in sistemul nostru solar.
"Ambele planete ne ofera informatii despre diversitatea tipurilor de planete din afara sistemului nostru solar; in acest caz am descoperit ca nu le cunoastem atat de bine pe cat credeam", a spus Heather Knutson, de la California Institute of Technology.
Datele oferite de Hubble au aratat ca, in cazul exoplanetei GJ 436b, atmosfera este fie extrem de incarcata de nori (molecule grele ca vaporii de apa, monoxid de carbon, dioxid de carbon), fie "curata", cu un deficit de hidrogen, ceea ce este "putin probabil" in cazul unei panete de tip Neptun, spune Knutson. Observatii similare au fost facute anterior si in cazul exoplanetei GJ 1214b.