Magnitudinea incalzirii globale, dovedita de un mesaj descoperit intr-o sticla, in zona arctica

Dată publicare: 28-12-2013 13:02
Dată actualizare: 31-12-2013 07:07


Mesaj in sticla

In urma cu mai bine de 50 de ani, pe 10 iulie 1959, Paul T. Walker, un explorator si specialist in studiul ghetarilor, era intr-o expeditie intr-o zona izolata din zona arctica a Canadei. Walker a lasat un mesaj pentru cercetatori, intr-o sticla.

In urma unei inspiratii de moment, Walker a lasat o nota scrisa de mana, pentru orice alt om de stiinta care va vizita locurie si a ascuns mesajul sub o gramada de pietre.

"Pentru oricine e interesat: Aceast marcaj si unu similar, situat la 7 metri spre vest, au fost ridicate pe 10 iulie 1959. Distanta de la acest marcaj pana la marginea ghetarului, la 1,2 metri inaltime, este de 56 de metri", a scris Walker in mesaj.

Walker spera ca oricine va gasi nota va efectua masuratori noi si le va trimite laboratorului sau, de la Universitatea Ohio. Din pacate, Walker a suferit un atac de cord la cateva saptamani dupa ce a lasat biletul, si a murit dupa cateva luni.

Dupa 54 de ani, misiunea sa stiintifica continua, gratie cercetatorilor care au descoperit mesajul din sticla.

Dr. Warwick F. Vincent, un microbiolog, si colegul sau, Denis Sarrazin, de la Centrul pentru Studii Nordice de la o universitate din Quebec, au indeplinit dorinta lui Walker, si au masurat distanta pana la ghetarul vizat.

Astfel, Vincent si Sarrazin au descoperit ca ghetarul s-a retras cu 77 de metri fata de nivelul din 1954.

Vincent a declarat: "Retragerea substantiala a ghetarului, indicata de masuratorile din 2013 si 1959, nu este surprinzatoare, dat fiind faptul ca retragerea ghetarilor ca urmare a incalzirii globale a fost documentata intensiv pe tot globul.

Insa nordul insulei Ellesmere are una dintre cele mai reci clime de coasta, cu temperaturi medii smilare cu cele din Antarctica, iar topirea ghetarilor e mai putin asteptata in zone cu temperaturi atat de scazute."

"Mesajul lui Paul Walker, din trecut, este un apel in al doisprezecelea ceas despre cat de repede se schimba clima globala si semnalizeaza schimbari viitoare mult mai ample, care ne vor afectat pe toti in viitor", a completat Walker.

Sursa: Huffington Post


VIDEO PROTVPLUS.RO