Cercetătorii au descoperit celulele creierului care îţi spun să nu mai mănânci. Neuronii care urmăresc fiecare muşcătură

mancare
Shutterstock

Oamenii de ştiinţă de la universitatea americană Columbia au descoperit neuroni specializaţi în creierul şoarecilor care le ordonă animalelor să se oprească din mâncat.

Deşi se ştie că multe circuite de hrănire din creier joacă un rol în monitorizarea consumului de alimente, neuronii din aceste circuite nu iau decizia finală care ne opresc din mâncat.

Neuronii identificaţi de cercetătorii de la Columbia, un nou element al acestor circuite, sunt localizaţi în trunchiul cerebral, cea mai veche parte a creierului vertebratelor.

Descoperirea lor ar putea conduce la noi tratamente pentru obezitate.

„Aceşti neuroni nu seamănă cu niciun alt neuron implicat în reglarea saţietăţii”, a declarat dr. Alexander Nectow, medic-cercetător la Colegiul Vagelos de Medicină şi Chirurgie al Universităţii Columbia, care a condus cercetarea, într-un comunicat.

Citește și
Carnați
Cum variază meniul românilor în funcție de puterea de cumpărare. Carnea și băuturile sunt favorite în centru și nord

El spune că, alţi neuroni din creier se limitează, de obicei, la detectarea alimentelor introduse în gură, la modul în care alimentele umplu intestinul sau la nutriţia obţinută din alimente.

„Neuronii pe care i-am găsit sunt speciali prin faptul că par să integreze toate aceste informaţii diferite şi chiar mai mult”, explică cercetătorul

Celule identificate în trunchiul cerebral

Decizia de a nu mai mânca este un fenomen familiar.

„Se întâmplă de fiecare dată când ne aşezăm să luăm masa: La un moment dat, în timp ce mâncăm, începem să ne simţim sătui, apoi ne săturăm şi mai mult, iar apoi ajungem la un punct în care ne gândim, bine, este suficient”, explică dr. Nectow.

Cum ştie creierul când corpul s-a săturat şi cum acţionează pe baza acestei informaţii pentru a ne opri din mâncat?

Alţi cercetători au localizat anterior celulele care iau decizii în trunchiul cerebral, dar pistele s-au oprit acolo.

Laboratorul de la Columbia a utilizat noi tehnici unicelulare care fac posibilă pătrunderea într-o regiune a creierului şi distingerea diferitelor tipuri de celule care, până acum, au fost greu de distins unele de altele.

„Această tehnică - profilarea moleculară cu rezoluţie spaţială - ne permite să vedem unde se află celulele în trunchiul cerebral şi cum arată compoziţia lor moleculară”, continuă dr. Nectow.

În timpul profilării unei regiuni a trunchiului cerebral cunoscută pentru procesarea semnalelor complexe, cercetătorii au observat celule pe care nu le cunoşteau şir care aveau caracteristici similare cu alţi neuroni implicaţi în reglarea apetitului. „Oh, asta este interesant", ne-am spus. „Ce fac aceşti neuroni?”

Neuronii care urmăresc fiecare muşcătură

Pentru a vedea cum influenţează neuronii alimentaţia, cercetătorii i-au proiectat astfel încât să poată fi activaţi şi dezactivaţi cu ajutorul luminii.

Atunci când neuronii erau activaţi de lumină, şoarecii mâncau mult mai puţin. Intensitatea activării a determinat cât de repede animalele au încetat să mănânce.

„Interesant este faptul că aceşti neuroni nu semnalează doar o oprire imediată; ei ajută şoarecii să-şi încetinească treptat alimentaţia”, completează Srikanta Chowdhury, cercetător ştiinţific în cadrul laboratorului condus de dr. Nectow.

Cei doi au analizat, de asemenea, modul în care alte circuite alimentare şi hormoni au afectat neuronii. Ei au descoperit că neuronii au fost reduşi la tăcere de un hormon care creşte pofta de mâncare şi activaţi de un agonist GLP-1, o clasă de medicamente acum populare pentru tratarea obezităţii şi a diabetului.

Aceste experimente au descoperit că aceste semnale de intrare au ajutat neuronii să urmărească fiecare muşcătură a şoarecilor.

„În esenţă, aceşti neuroni pot mirosi mâncarea, pot vedea mâncarea, pot simţi mâncarea în gură şi în intestin şi pot interpreta toţi hormonii intestinali care sunt eliberaţi ca răspuns la mâncare”, spune dr. Nectow. „Şi, în cele din urmă, valorifică toate aceste informaţii pentru a decide când este suficient şi ne opresc din mâncat”.

Deşi neuronii specializaţi au fost identificaţi deocamdată doar la şoareci, dr. Nectow spune că localizarea lor în trunchiul cerebral, o parte a creierului care este în esenţă aceeaşi la toate vertebratele, sugerează că este foarte probabil ca oamenii să aibă aceiaşi neuroni.

„Credem că este un nou punct de intrare major pentru a înţelege ce înseamnă să fii sătul, cum se întâmplă acest lucru şi cum este valorificat pentru a încheia o masă”, adaugă dr. Nectow. „Şi sperăm că ar putea fi folosit pentru terapiile împotriva obezităţii pe viitor”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Citește și...
Studiu: Impozitarea progresivă ar fi o otravă, nu un remediu, pentru buget și pentru creșterea economică a României
Studiu: Impozitarea progresivă ar fi o otravă, nu un remediu, pentru buget și pentru creșterea economică a României

Patronatele reacționează în contextul discuțiilor despre taxarea progresivă a salariilor. Un studiu realizat de Confederația Concordia arată că regimul actual a contribuit la creșterea semnificativă a economiei românești din ultimele două decenii.

Cum variază meniul românilor în funcție de puterea de cumpărare. Carnea și băuturile sunt favorite în centru și nord
Cum variază meniul românilor în funcție de puterea de cumpărare. Carnea și băuturile sunt favorite în centru și nord

Spune-mi unde stai ca să îți spun ce ai luat de la magazin. Un studiu recent arată că românii mănâncă diferit în funcție de puterea de cumpărare și de obiceiurile culinare specifice fiecărei zone.

Pe cine taxează mai dur statul român dintre salariat, Micro, SRL și PFA când PIB-ul tot crește, dar forța de muncă stagnează
Pe cine taxează mai dur statul român dintre salariat, Micro, SRL și PFA când PIB-ul tot crește, dar forța de muncă stagnează

Studiu de caz: un salariat, o micro, un SRL și o PFA au, fiecare, un venit brut anual de 120.000 de lei brut. Experții au calculat cine pleacă acasă cu mai mulți bani după ce statul își ia taxele și impozitele cuvenite.

Studiu: Peste 50% din cancerele pulmonare ale nefumătorilor ar fi asociate cu poluarea atmosferică
Studiu: Peste 50% din cancerele pulmonare ale nefumătorilor ar fi asociate cu poluarea atmosferică

Poluarea atmosferică, în special în Asia de Sud-Est, pare să fie unul dintre factorii care stau la baza prevalenţei adenocarcinomului, devenit cel mai frecvent tip de cancer pulmonar din lume, mai ales în rândul nefumătorilor, potrivit unui studiu nou.

iBani. Ce pot face cei care vor o bătrânețe liniștită și fără grija banilor. Pensia de la stat nu este suficientă
iBani. Ce pot face cei care vor o bătrânețe liniștită și fără grija banilor. Pensia de la stat nu este suficientă

Când vor ajunge la vârsta pensionării tinerii de astăzi, pensia lor va fi mai puțin de jumătate din salariu. Este concluzia unui studiu recent al Asociației CFA România.

Recomandări
A fost ultima zi de depunere a candidaturilor la alegerile prezidențiale din 2025. Deciziile finale vor veni de la CCR
A fost ultima zi de depunere a candidaturilor la alegerile prezidențiale din 2025. Deciziile finale vor veni de la CCR

Cu doar câteva ore înainte de termenul-limită de depunere a candidaturilor la sediul BEC, s-a înscris în cursa pentru Cotroceni și președinta POT, Ana Maria Gavrilă.

”Corupția ucide” și în Serbia. Sute de mii de sârbi au ieșit în stradă, nemulțumiți de ”anii de dictatură și corupție”
”Corupția ucide” și în Serbia. Sute de mii de sârbi au ieșit în stradă, nemulțumiți de ”anii de dictatură și corupție”

350.000 de sârbi - după estimarea organizatorilor - au participat sâmbătă la unul din cele mai mari proteste antiguvernamentale din istoria acestei țări.

Trei dintre cele mai mari agenții de rating la nivel internațional consideră că economia României este foarte nesigură
Trei dintre cele mai mari agenții de rating la nivel internațional consideră că economia României este foarte nesigură

Încă o agenție de rating transmite semnale îngrijorătoare pentru economia României. De data aceasta, este vorba despre Moody's, care a revizuit perspectiva țării noastre de la „stabilă” la „negativă”.