"Cometa secolului", Ison, s-a dezintegrat sub efectul caldurii si gravitatiei Soarelui
Cometa Ison, care a tinut pamantenii cu sufletul la gura, s-a dezintegrat noaptea trecuta in apropierea coroanei solare. Cometa a ajuns la 1,17 milioane de kilometri de astrul de foc si a fost expusa la 2.700 de grade.
Vineri, 29 noiembrie
Sub efectul caldurii si gravitatiei Soarelui, Ison s-a dezintegrat.
Daca ar fi supravietuit, cometa ar fi putut fi admirata pe cer pana in februarie, iar in ziua de Craciun ar fi trecut la "doar" 64 de milioane de kilometri distanta de Pamant.
Mai stralucitoare decat altele, Ison a fost numita ''cometa secolului'' si a starnit si temeri cu privire la sfarsitul lumii.
Joi, 28 noiembrie
Se apropie momentul adevarului pentru cometa Ison, descrisa de multi drept ''cometa secolului''. Astazi, Ison se va apropia cel mai mult de Soare, dar mai departe nu exista certitudini.
Fie va supravietui si va straluci atat de tare incat o vom vedea cu ochiul liber, fie va disparea. Specialistii spun ca marja de eroare e atat de mare, incat nu pot face predictii.
Astazi, Ison va ajunge la o distanta de 1,16 milioane de kilometri de suprafata Soarelui. Bulgarele de gheata, metal si roca va fi expus la temperaturi de aproape 2.800 de grade Celsius.
''Sunt trei scenarii posibile pentru Ison. Sa supravietuiasca si sa reapara intr-o forma spectaculoasa, atat de stralucitoare incat o vom putea vedea si ziua. Sau, pe masura ce se apropie de Soare, sa se dezmembreze in bucati mai mici si poate sa fie in continuare vizibila. Sau, din cauza gravitatiei si caldurii intense a Soarelui, sa se evapore complet'' - sustin cercetatorii.
Pasionatii de astronomie isi doresc sa se adevereasca primul scenariu. In acest caz, o vom putea vedea pana in ianuarie, chiar si cu ochiul liber.
''Toata lumea asteapta cu nerabdare, pentru ca ne-am cam atasat de ea si ne dorim sa-i supravietuiasca Soarelui'', a declarat astronomul Jo Jarvis.
Iar cometa Lovejoy a demonstrat, in 2011, ca acest lucru nu e imposibil. In acest caz, pe 26 decembrie, Ison se va afla la distanta minima fata de Pamant, adica 64,2 milioane de kilometri. Niciun pericol pentru noi, caci aceasta este o distanta de 167 de ori mai mare decat cea dintre Pamant si Luna.
''Ar putea fi cometa secolului. Daca totul decurge conform planului, am putea avea una dintre cele mai stralucitoare comete din timpul vietii noastre si poate din istorie'', Josh Barker, Centrul Spatial.
Ison nu e singura cometa care a bucurat omenirea in ultimele decenii. Cometa Halley a starnit la fel de mult entuziasm in 1986, iar Hyakytake si Hale-Bopp au fost urmarite pas cu pas in 1996 si 1997, cand internetul incepuse sa ia amploare. Insa dintre toate, doar Ison si Lovejoy sunt comete ''sinucigase'', adica au o orbita periculos de apropiata de Soare.