Specialistii galateni: Cometa ISON NU va lovi Pamantul, insa ar putea oferi un spectacol astronomic
Cometa ISON nu reprezinta o amenintare pentru planeta Pamant, potrivit specialistilor de la Observatorul Astronomic din Galati, care au studiat orbita corpului ce va trece pe langa Terra la sfarsitul acestui an.
Daca unele teorii fataliste prevesteau sfarsitul lumii, cercetatorii galateni spun ca nu exista acest risc.
In schimb, am putea avea parte de un spectacol astronomic de exceptie.
Din septembrie 2012, cand a fost descoperita cometa superluminoasa ISON, astronomii din Galati au urmarit-o in nenumarate randuri.
Toate datele si doua filmulete sugestive au fost transmise catre Minor Planet Center, in Statele Unite ale Americii. Iar concluziile specialistilor din toata lumea spun ca ISON nu va aduce sfarsitul lumii.
"Chiar de Craciun, pe 26 decembrie, se va gasi la distanta minima fata de Pamant, aceasta fiind de 64,2 milioane de kilometri", a spus coordonatorul Observatorului Astronomic Galati, Ovidiu Tercu.
Observatiile astronomilor, la care au contribuit si specialistii de la Galati, au aratat ca distanta minima la care va trece ISON fata de Pamant este de 167 de ori mai mare fata de distanta Terra-Luna.
Iar daca cerul va fi senin, ISON ar putea fi observata si cu ochiul liber.
In ciuda asigurarilor date de specialisti, descoperirea cometei a produs panica.
Multi au asociat-o cu previziunile unui trib preistoric care anunta sfarsitul lumii, asa ca s-au grabit sa isi construiasca buncare si sa isi faca provizii de mancare si apa.
Cometa ISON a fost denumita de NASA si „cometa secolului".