Ce au descoperit arheologii cand au examinat o mumie egipteana. Testele au aratat ca functioneza perfect si dupa mii de ani
Mormantul lui Tabeketenmut, fiica unui mare preot din Egiptul faraonilor, le-a rezervat specialistilor o mare surpriza.
Atunci cand au examinat mumia lui Tabeketenmut, arheologii au descoperit ca acesteia ii lipsea degetul mare de la piciorul drept, in locul acestuia avand o proteza realizata din lemn si piele. Aproape perfect pastrata si imitand extrem de bine forma degetului, proteza este cea mai veche din lume, specialistii estimand ca dateaza din secolele X-VIII inainte de Hristos.
Mai mult, un medic de la Universitatea din Manchester a si testat eficienta acesteia. Doi voluntari, amandoi fara degetul mare de la piciorul drept, au testat copii ale protezei, pe care le-au gasi aproape la fel de bune ca protezele moderne. S-a descoperit cu acest prilej ca incaltamintea traditionala a vechilor egipteni, sandalele, erau practic imposibil de purtat pentru cineva care nu avea degetul mare, acesta sustinand pana la 40% din greutatea corpului in timpul mersului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In plus, proteza permitea miscari naturale ale piciorului, redandu-i aproape 80% din flexibilitatea initiala, afirma specialistii, care spun ca proteza era si foarte confortabila. Pe de alta parte, probabil ca astfel de dispozitive medicale nu le erau accesibile decat membrilor elitei, asa cum era si Tabeketenmut, fiica unui mare preot.
Sursa: , archaeology.org
Etichete: egipt, mumie, descoperire, mormânt, arheologi, proteza, sandale,
Dată publicare:
17-07-2015 11:08