Ce au descoperit arheologii cand au examinat o mumie egipteana. Testele au aratat ca functioneza perfect si dupa mii de ani


Ultimul update: Luni 20 Iulie 2015 07:12
Data publicarii: Vineri 17 Iulie 2015 11:08
Categorie: Stiri Stiinta
proteza unei mumii egiptene

Mormantul lui Tabeketenmut, fiica unui mare preot din Egiptul faraonilor, le-a rezervat specialistilor o mare surpriza.

Atunci cand au examinat mumia lui Tabeketenmut, arheologii au descoperit ca acesteia ii lipsea degetul mare de la piciorul drept, in locul acestuia avand o proteza realizata din lemn si piele. Aproape perfect pastrata si imitand extrem de bine forma degetului, proteza este cea mai veche din lume, specialistii estimand ca dateaza din secolele X-VIII inainte de Hristos.

Mai mult, un medic de la Universitatea din Manchester a si testat eficienta acesteia. Doi voluntari, amandoi fara degetul mare de la piciorul drept, au testat copii ale protezei, pe care le-au gasi aproape la fel de bune ca protezele moderne. S-a descoperit cu acest prilej ca incaltamintea traditionala a vechilor egipteni, sandalele, erau practic imposibil de purtat pentru cineva care nu avea degetul mare, acesta sustinand pana la 40% din greutatea corpului in timpul mersului.

In plus, proteza permitea miscari naturale ale piciorului, redandu-i aproape 80% din flexibilitatea initiala, afirma specialistii, care spun ca proteza era si foarte confortabila. Pe de alta parte, probabil ca astfel de dispozitive medicale nu le erau accesibile decat membrilor elitei, asa cum era si Tabeketenmut, fiica unui mare preot.

 

Sursa: archaeology.org

VIDEO PROTVPLUS.RO