Mumie veche de 350 de ani, cu hainele aproape intacte, descoperita in Franta. De ce savantii sunt mai interesati de bolile ei

03-06-2015 11:03


mana mumie

Trupul, extrem de bine conservat, al unei femei de rang nobiliar care a trait acum trei veacuri si jumatate a fost descoperit de arheologii francezi in cimitirul unei manastiri din orasul Rennes.

Cadavrul mumificat a fost scos de specialistii din Franta din sicriul de plumb care il adapostea inca din 1656 – anul in care a murit femeia. Aceasta a fost identificata drept Louise de Quengo, vaduva puternicului nobil Toussaint de Perrien, senior de Brefeillac-Querbrézelec.

Inima sotului ei, imbalsamata si pusa intr-o mica cutie, tot din plumb, era inhumata in apropiere.

 

 

 

 

Corpul era extrem de bine conservat iar hainele femeii au fost gasite aproape intacte. O scanare a aratat ca nobila, care a trait in vremea celor trei muschetari, suferea de pietre la rinichi si emfizem pulmonar. De altfel, din punctul de vedere al cercetatorilor bolile ei sunt cel mai interesant aspect al acestei descoperiri, calificata drept „extraordinara”, deoarece le vor permite sa studieze evolutia ADN-ului germenilor patogeni din secolul al XVII-lea si pana azi, extrem de importanta pentru dezvoltarea unor noi medicamente.

Sursa: Le Point

VIDEO PROTVPLUS.RO