Super-luna in imagini. Cele mai spectaculoase fotografii realizate in momentul de apropiere maxima

Ultima actualizare: 07-10-2012 05:22

Sambata noapte, "SuperLuna" si-a facut aparitia. Acest fenomen are loc numai atunci cand astrul ceresc se afla cel mai aproape de Pamant.

Luna Plina a avut faza maxima la duminica dimineata, ora noastra 6:34.

Satelitul nostru natural s-a apropiat la 356.955 de kilometri de Terra, oferind pasionatilor de astronomie, dar si specialistilor, o priveliste uimitoare, cunoscuta sub numele de Super Luna.

Imaginile care te vor face sa-ti doresti sa locuiesti in spatiu! Pamantul asa cum NU l-ai mai vazut niciodata

Perigeul (adica punctul maxim de apropiere a Lunii de Pamant) din aceasta data a fost si cel mai mic de anul acesta, distanta Lunii la perigeu variind cu 3% potrivit lui Joe Rao, specialist la SPACE.com. Asta se intampla fiindca orbita Lunii nu este perfect circulara.

In galeria foto puteti vedea cateva imagini publicate de romani pe retelele de socializare, dar si cum a aratat Super Luna in SUA.

Asa ca Luna de duminica a fost cu 16% mai stralucitoare fata de medie. In schimb, tot anul acesta, dar in toamna, pe 28 noiembrie, luna plina se va afla la apogeu (cel mai indepartat punct fata de Terra), cand va fi la cea mai mare distanta, aparand din aceasta cauza mai mica si oarecum intunecata.

Desi oamenii de stiinta ne linistesc si ne spun ca nu avem motive sa ne alarmam, de-a lungul timpului fenomenul de Super Luna a fost legat de diverse catastrofe naturale, cum ar fi cutremurele.

Imagini uluitoare de la granita atmosferei terestre. Uite cum se vede Tamisa din stratosfera – VIDEO

Nu s-a demonstrat nimic stiintific in acest sens, insa Super Luna a coincis uneori cu miscari telurice de amploare, de unde si aceasta asociere devenita un fel de teorie apocaliptica in ultimii ani.

In ultimii 60 de ani, aceste "Super Luni" au influnetat, potrivit unor calcule, evenimentele meteo, ori de cate ori au avut loc: in 1955, 1974, 1992 si 2005.

Jurnalistii de la Daily Mail dau si exemple concrete: tsunamiul din Indonezia, care a omorat sute de mii de oameni, a avut loc chiar cu doua saptamani inainte de perigeul lunar, in ianuarie 2005.

Biblia, despre Sfarsitul Lumii: Va fi cutremur mare, Luna se va face rosie

In ziua de Craciun, in 1974, Ciclonul Tracy a devastat o zona imensa de pe continentul australian.

Stiintific vorbind, mareele vor fi totusi mai mari in aceasta perioada. La perigeu, valurile de flux sunt cu 42% mai mari fata de cele din perioada de apogeu.

In plus, cea mai recenta Super Luna a avut loc pe 19 martie anul trecut, la doar 8 zile dupa cutremurul devastator din Japonia.

TREBUIE sa vezi ASTA! Demonstratie de cooking de la un bucatar cu diploma de Master Chef, Henrik Sebok: VIDEO

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO