Studiu: Guma de mestecat NU ajuta la concentrare, ba dimpotriva! Este nociva memoriei
Un studiu al Universitatii din Cardiff sustine ca teoria potrivit careia cine mesteca guma se concentreaza mai bine ... este falsa. Din contra, obisnuinta de a mesteca guma dauneaza memoriei pe termen scurt.
Subiectilor analizei li s-au dat liste cu nume si numere pe care trebuiau sa si le aminteasca dupa o scurta perioada de timp, in ordinea initiala. Testarea se baza si pe o alta lista din care se scoteau elemente, iar proba era sa spuna ce lipseste.
Cei care mestecau guma au incurcat ordinea elementelor, iar in cazul listelor nu si-au amintit tot ce lipsea, spre deosebire de cei care nu foloseau guma de mestecat, care s-au descurcat mai bine.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pana la acest studiu, citat de Gizmodo, cercetatorii stiau ca mestecatul gumei ajuta sangele sa circule mai bine catre creier, lucru benefic pentru memoria pe termen scurt. Acum, analiza a aratat ca guma incurca memoria la fel de mult ca bataia cu degetul in masa atunci cand dorim sa retinem un numar de telefon, de exemplu.
Oricum, modificarile „pozitive” pe care le aduce lipsa gumei dureaza numai 20 de minute, perioada dupa care creierul oboseste, iar toti subiectii proceseaza informatiile la fel de greu, indiferent de apucaturile alimentare.
Totusi, gandirea logica este ajutata de guma de mestecat, atunci cand vine vorba despre rezolvarea problemelor matematice complexe sau a unui puzzle logic, dupa cum se arata intr-un studiu precedent. Acest lucru se explica prin faptul ca procesele logice se realizeaza in neurocortex, iar cele care folosesc memoria pe termen scurt in lobul pre-frontal.