Am putea uita definitiv de cer albastru si rasarit. Cerul ALB, solutia impotriva incalzirii globale
Norii albi care plutesc deasupra marilor orase ar putea deveni o imagine obisnuita oriunde daca lumea decide sa aplice o solutie de geoinginerie pentru a preveni incalzirea globala si a crea o planeta mai racoroasa.
Oamenii de stiinta suspecteaza de mai multa vreme ca o mult discutata tehnica de geoinginerie – raspandirea unor particule miniscule de sulfat in atmosfera pentru devierea razelor solare – ar putea transforma cerul albastru intr-unul alb.
Natura a furnizat deja o dovada in acest sens; in 1991, cand a erupt vulcanul Mount Pinatubo din Filipine si a eliberat in atmosfera tone de particule de sulfat, cerul a devenit temporar alb.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cercetatorii de la Carnegie Institution for Science incerca sa determine acum care va fi efectul creat de geoinginerie.
Adaugand o cantitate de sulfat in stratosfera suficienta pentru a bloca doua procente din lumina solara, cerul ar putea fi de trei pana la cinci ori mai luminos, au spus oamenii de stiinta intr-un raport dat publicitatii.
Conform ultimelor studii, Terra ar putea deveni mai “racoroasa”, dar cerul ar fi mai putin albastru. Iar injectarea continua a particulelor de sulfat ar putea sa transforme rasaritul si apusul si sa nu mai fie la fel de spectaculoase ca acum.
“Oamenii care traiesc in New York, de exemplu, ar putea sa nu vada diferenta, dar cei care locuiesc in regiuni montane vor vedea o transformare uriasa”, a spus unul din autorii studiului, Ben Kravitz, cercetator la Carnegie Institution for Science.
Imagini uluitoare de la granita atmosferei terestre. Uite cum se vede Tamisa din stratosfera – VIDEO