A fost descoperită o nouă specie umană. Explicațiile oamenilor de știință

A fost descoperită o nouă specie umană
arstechnica.com

O echipă de cercetători a descoperit, în insula Luzon, Filipine, fosile aparținând unei noi specii umane, care a trăit în urmă cu peste 50.000 de ani.

Șapte dinți, două oase de la mână, un femur și trei oase de la picioare au fost descoperite de cercetători în nordul insulei Luzon, noua specie fiind denumită Homo luzonensis.

Oamenii de știință au putut stabili, cu certitudine, că fosilele provin de la cel puțin doi adulți și un copil și că Homo luzonensis avea dimensiuni mici, sub 1,2 metri, la fel ca o altă specie descoperită în 2003, în sudul Asiei, informează Reuters.

Oasele au fost descoperite într-o grotă din Callo, un site din nordul insulei Luzon, cea mai mare din Filipine, a explicat Florent Détroit, cercetător la Muzeul national de istorie naturală, care a coordonat lucrările.

Ele sunt cele mai vechi rămăşiţe umane cunoscute în Filipine, precedându-le pe cele provenind de la indivizi Homo sapiens şi care datează din urmă cu 30.000 - 40.000 de ani, descoperite pe insula Palawan, în sud-vestul arhipelagului filipinez.
 

Citește și
Tyrannosaurus Rex
Descoperirea din "Valea Iadului" care ar putea rezolva misterul dispariţiei dinozaurilor
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

A doua specie umană, descoperită în secolul XXI
 

Este pentru a doua oară în secolul XXI când este descoperită o nouă specie a familiei umane, în sudul Asiei. În 2003, fosile ale unei alte specii umane - Homo floresiensis, dar poreclită “Hobbit” din cauza dimensiunilor reduse, au fost descoperite într-o peșteră din insula indoneziană Flores, situată la 3000 de km de Luzon.

Potrivit informațiilor publicate în revista Nature, oamenii de știință nu au putut extrage probe ADN, însă au putut stabili că unul dintre indivizii din Luzon a trăit în urmă cu 67.000 de ani, iar un altul în urmă cu 50.000 de ani.

Cercetătorii susțin, de asemenea, că nu poate fi exclusă posibilitatea ca sosirea speciei Homo Sapiens în regiune să fi dus la dispariția celor două specii descoperite din sudul Asiei. 

 

Analiza lor morfologică a rezervat oamenilor de ştiinţă mai multe surprize

 

Mai întâi, la nivelul dinţilor: premolarii de Homo luzonensis prezintă asemănări cu cei ai australopitecilor (hominizi din Africa, dispăruţi în urmă cu 2 milioane de ani) şi cu ai altor specii din genul Homo, precum Homo habilis şi Homo erectus. Printre altele, aceşti dinţi au două sau trei rădăcini, în timp cei premolarii de la Homo sapiens au în general una, uneori două rădăcini, au subliniat autorii studiului.

În schimb, molarii sunt foarte mici şi morfologia lor foarte simplă se aseamănă cu cea a oamenilor moderni. "Un individ posedând aceste caracteristici combinate nu poate fi clasificat în niciuna dintre speciile cunoscute astăzi", a dezvăluit Florent Detroit.

Oasele picioarelor au fost, de asemenea, surprinzătoare: falanga proximală prezintă o curbură foarte accentuată şi inserţii foarte dezvoltate pentru muşchii ce asigură flexiunea piciorului. Ea nu seamănă cu o falangă de Homo sapiens, ci cu una de australopitec, hominid care era, probabil, în acelaşi timp biped şi arboricol.

"Nu spunem deloc că Homo luzonensis trăia în copaci, deoarece evoluţia genului Homo arată că acest gen este caracterizat printr-o poziţie strict bipedă în ultimele 2 milioane de ani", a subliniat Florent Detroit. "Reapariţia" caracteristicilor primitive la Homo luzonensis se explică, probabil, prin endemismul insular, potrivit cercetătorului francez.

În perioada Cuaternarului, insula Luzon nu a fost niciodată accesibilă de pe continent. Pentru ca hominizii să ajungă acolo, ei au fost nevoiţi să găsească o modalitate pentru a traversa marea. Potrivit lui Florent Detroit, rezultatele studiului "arată clar că evoluţia speciei umane nu este liniară". "Este complexă, mai complicată decât se credea până acum", a adăugat el.

Aceasta este "o descoperire remarcabilă", care "va genera, fără îndoială, numeroase dezbateri ştiinţifice", a declarat Matthew Tocheri, profesor la Universitatea Lakehead din Canada, într-un comentariu publicat în revista Nature.

Florent Detroit se aşteaptă ca unii dintre colegii lui din mediul ştiinţific "să îşi pună întrebări despre legitimitatea descrierii unei specii noi pornind de la un număr atât de mic de fosile".

După părerea sa, "nu este grav să creezi o nouă specie". Acest lucru permite atragerea atenţiei asupra acestor fosile, care par "diferite". "Dacă, în viitor, anumiţi colegi arată că ne-am înşelat şi că aceste rămăşiţe corespund unei specii pe care o cunoşteam deja, nu-i nimic, nu e grav, vom uita acest studiu", a adăugat expertul francez.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Descoperire inedită într-un mormânt egiptean. Ce s-a găsit printre artefacte
Descoperire inedită într-un mormânt egiptean. Ce s-a găsit printre artefacte

Sute de șoareci mumificați se numără printre obiectele descoperite într-un mormânt descoperit recent lângă orașul egiptean Sohag.

Descoperirea din
Descoperirea din "Valea Iadului" care ar putea rezolva misterul dispariţiei dinozaurilor

Paleontologii de la Universitatea din Kansas au făcut o descoperire uluitoare – un „cimitir al dinozaurilor” chiar din ziua când Pământul a fost lovit de un asteroid, iar impactul a dus la dispariţia uriaşelor reptile.

Fosile de 66 de milioane de ani, găsite în SUA. Asteroidul care a distrus 75 % din viață
Fosile de 66 de milioane de ani, găsite în SUA. Asteroidul care a distrus 75 % din viață

O echipă de cercetători a descoperit în Statele Unite fosile extrem de bine conservate de peşti de acum 66 de a milioane de ani.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste. Ce trebuie să facă până pe 25 mai
Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste. Ce trebuie să facă până pe 25 mai

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF.