Superstitiile fotbalistilor, intre ridicol si stimulent. Cum influenteaza ritualurile performantele sportivilor: FOTO
Leighton Baines isi leaga sireturile de mai multe ori, Luis Suarez isi saruta tatuajele, iar Iker Casillas atinge bara portii. Ritualuri bizare pot fi observate la aproape orice meci, inclusiv la Cupa Mondiala din Brazilia 2014.
Nici antrenamentele dure, nici strategiile atent gandite nu ii ajuta sa se elibereze de trac si nu ii imbarbateaza. In schimb, numerosi fotbalisti de top se concentreaza inaintea si chiar in timpul jocului asupra superstitiilor, repetand actiuni care le-au adus succesul in trecut, asta desi nu au nicio explicatie logica.
De pilda, englezul Leighton Baines isi dezleaga si isi leaga sireturile chiar inainte sa intre pe teren: "Ma simt nesigur", a marturisit el despre acest obicei pentru Liverpool Echo.
Si nu este singurul jucator care apeleaza la astfel de "trucuri" pentru a se simti mai increzatori in fortele proprii. Cesc Fabregas saruta de patru ori inelul pe care l-a primit de la iubita lui, Luis Suarez saruta tatuajele cu numele copiilor sai, Iker Casillas atinge transversala de fiecare data cand echipa lui marcheaza un gol.
Daniele de Rossi sare de trei ori in sus inainte sa dea lovitura de start, Rio Ferdinand sare linia cand intra pe teren, Kolo Toure trebuie sa fie mereu ultimul pe teren, Gennaro Gattuso si-a facut bagajele inainte de fiecare meci la Campionatul Mondial din 2006, castigat de Italia, in timp ce Laurent Blanc ii pupa chelia lui Fabien Barthez inaintea fiecarui meci la Campionatul Mondial din 1998.
Cristiano Ronaldo are, din cate se pare, o pleiada de superstitii: sta doar pe locurile din spate in avion, se tunde inainte de fiecare meci, vrea sa intre primul in teren cand joaca la nationala (si ultimul cand joaca la Real Madrid). In plus, trebuie sa paseasca in teren intotdeauna cu dreptul, altfel e semn rau.
Nu doar gesturile sunt importante pentru fotbalisti, ci si "totemurile". John Terry a purtat aceleasi glezniere timp de 10 ani, iar managerul Angliei, Don Revie, era recunoscut pentru ca purta aceeasi bluza albastra in ziua meciului.
"Superstitiile reduc anxietatea, creand iluzia controlului. Reduc nervozitatea si ii ajuta pe atleti sa creada ca fac ceva pentru a-si imbunatati performantele", spune dr. Eddie O'Connor, din cadrul Asociatiei pentru Psihologie Sportiva Aplicata.
O cercetare germana publicata in jurnalul Psychological Science demonstreaza ca superstitiile si "amuletele" ii ajuta pe oameni sa se descurce mai bine, in timp ce un alt studiu realizat in SUA arata ca dependenta de ritualuri este cu atat mai mare cu cat miza actiunii este mai importanta, iar rezultatul nesigur.
"Daca o superstitie il ajuta pe atlet sa se relaxeze, pentru ca inaintea partidei si-a indeplinit ritualul ca la carte, atunci este posibil ca si in teren sa se descurce mai bine, contand pe un psihic mai bun. Relaxarea ajuta la detensionarea musculara, il ajuta pe sportiv sa se concentreze mai bine, sa vizualizeze mai bine mingea si atunci superstitia are un efect benefic asupra performantelor sale", explica la randul sau dr. Stephen Walker, pe PodiumSportsJournal.com.
Vezi in galeria foto de mai jos o colectie de superstitii celebre ale fotbalistilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: cristiano ronaldo, FIFA, Psihologie, superstiții, campionatul mondial de fotbal, curiozitati, Brazilia 2014,
Dată publicare:
08-07-2014 12:29