Sharapova risca 4 ani de suspendare dupa testul antidoping pozitiv. Nike suspenda contractul de 70 de mil. cu tenismena

×
Codul embed a fost copiat

Jucatoarea rusa de tenis Maria Sharapova, fost numar unu mondial, a provocat un seism in lumea sportului dupa ce a marturisit ca a fost depistata pozitiv la testul anti-doping.

Maria Sharapova a fost suspendata provizoriu de Federatia Internationala de Tenis
Cazul a intrat in atentia Agentiei Mondiale Antidoping
Rusoaica risca patru ani de suspendare
Doi patinatori rusi, depistati cu aceeasi substanta ca si Sarapova
Porsche va suspenda contractele cu Sarapova

S-a intamplat in ianuarie la primul turneu de Mare Slem al anului, Australian Open. Urmarile sunt prompte si drastice. Incepand din 12 martie, Sarapova va fi supendata din tenis pana la finalizarea anchetei. Iar doi sponsori de prestigiu, NIKE fabricantul de materiale sportive, si cel de ceasuri, TAG HEUER si-au intrerupt contractele cu faimoasa jucatoare de tenis.

Imbracata in negru si cu o expresie mohorata, Maria Sharapova a aparut in fata jurnalistilor, convocati cam din scurt intr-un hotel din Los Angeles. Frumoasa rusoaica a explicat ca, in 2006, medicul de familie i-a prescris meldonium, dupa probleme de sanatate recurente: deficit de magneziu, aritmie cardiaca si istoric de diabet zaharat in familie.

Sportiva recunoaste ca n-a stiut ca substanta activa a medicamentului fusese trecuta recent printre cele interzise, pentru ca pur si simplu a neglijat sa citeasca atent un email primit pe aceasta tema.

Citește și
Asafa Powell
Un fost detinator al recordului mondial de viteza in proba de 100 de metri a fost suspendat 18 luni pentru dopaj
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Peter Larkins, medic sportiv: "Ignoranta ori neglijanta nu reprezinta o scuza. Partea cea mai interesanta este ca Maria spune ca l-a luat in ultimii 10 ani. Nu stiu pentru ce afectiune cardiaca i-a fost prescris, dar cu siguranta l-a mentionat la orice test anti-drog pe care l-a dat de-a lungul timpului. Deduc din asta ca responsabilii din tenis si medicii de la Australian Open erau la curent."

Meldonium-ul a fost pus la punct in anii '70 in fosta URSS si este folosit cu precadere pentru prevenirea infarctelor. De la inceputul acestui an, a fost inclus printre hormoni si modulatorii metabolici.

Peter Larkins, medic sportiv: "Eu n-as prescrie sub nicio forma meldonium unui sportiv. Este folosit pentru pacientii cu probleme cardiace, dar nu sportivilor, pentru ca se stie de mult timp ca are beneficii asociate: creste fluxul sanguin, iti da energie, te ajuta sa te recuperezi, isi sporeste performantele fizice".

Potrivit avocatului, Sharapova risca o suspendare de 4 ani, care s-ar putea reduce semnificativ in cazul in care comisia anti-doping va lua in considerare toate explicatiile sportivei in varsta de 28 de ani.

Porsche va suspenda contractele cu Sharapova

Constructorul german de automobile de lux Porsche, care sponsorizeaza turneul de tenis care va avea loc luna viitoare la Stuttgart, a anuntat marti ca va suspenda calitatea de ambasador al brandului acordata Mariei Sarapova. "Pana cand vor aparea noi detalii si vom putem sa analizam situatia, am decis sa suspendam activitatile planificate", a informat Porsche intr-un comunicat.

Nike suspenda colaborarea cu tenismena

Compania americana producatoare de echipament sportiv Nike a indicat, in noaptea de luni spre marti, ca a intrerupt legaturile cu Maria Sarapova.

Anuntul vine dupa ce jucatoarea rusa de tenis a facut obiectul unui control antidoping pozitiv in timpul Openului Australiei 2016, fiind suspendata provizoriu de Federatia Internationala de Tenis (ITF) incepand cu data de 12 martie.

"Suntem intristati si surprinsi de informatia referitoare la Maria Sarapova. Am decis sa suspendam relatia noastra cu Maria pe durata anchetei", a declarat KeJuan Wilkins, un purtator de cuvant al Nike, potrivit Agerpres.

"Vom continua sa urmarim indeaproape situatia", a adaugat Wikins, citat de AFP.

Sharapova si Nike semnasera in 2010 un contract de sponsorizare cu o durata de 8 ani si o valoare de 70 de milioane de dolari. De asemenea, Sharapova va mai pierde 300.000 de dolari, bani castigati la Australian Open in acest an.

Maria Sarapova este una dintre ambasadoarele cele mai populare ale marii americane, pentru care a aparut in numeroase campanii publicitare si a fost deseori imaginea acestei companii la turneele majore de tenis.

Jucatoarea rusa, fosta numarul unu mondial, a castigat in cursul anului 2015 aproximativ 29 milioane dolari, dintre care doar 7 milioane pe teren.

Starul tenisului feminin a luat prin suprindere intreaga lume a sportului, luni, in momentul in care a anuntat ca a facut obiectul unui control antidoping pozitiv la Australian Open 2016, substanta incriminata fiind meldonium, un medicament inclus pe lista produselor interzise la inceputul acestui an.

Sarapova a explicat ca medicamentul i-a fost prescris incepand din 2006 "pentru a trata probleme recurente de sanatate, un deficit de magneziu, o aritmie cardiaca si cazuri de diabet in familia sa".

Utilizat in principal pentru prevenirea infarcturilor, meldonium este clasat printre hormonii si modulatorii metabolici (grupul S4) incepand cu 1 ianuarie 2016.

Maria Sarapova "a fost suspendata cu titlu provizoriu incepand cu 12 martie, in asteptarea derularii procedurilor", a indicat la randul ei Federatia internationala de tenis.

Cazul Mariei Sharapova, in atentia Agentiei Mondiale Antidoping

Cazul de dopaj al Maria Sharapova a intrat in atentia Agentiei Mondiale Antidoping, care a anuntat ca asteapta mai intai decizia Federatiei Internationale de Tenis (ITF) in privinta jucatoarei ruse inainte de a face orice alt comentariu in legatura cu aceasta afacere.

"AMA este la curent cu acest caz, extrem de mediatizat, referitor la jucatoarea Maria Sarapova. Asa cum sunt procedurile noastre normale si pentru a proteja integritatea cazului, AMA nu va mai face niciun alt comentariu ulterior pana cand nu va fi luata o decizie de catre ITF. Dupa aceea, AMA va analiza motivarea deciziei si va decide, in consecinta, daca va utiliza sau nu dreptul sau independent de a face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), se arata in comunicatul AMA.

Referindu-se la substanta depistata in esantionul recoltat Mariei Sharapova cu ocazia turneului Australian Open, Agentia Mondiala Antidoping precizeaza ca medicamentul respectiv, meldonium, a fost inclus pe lista substantelor interzise, incepand cu data de 1 ianuarie, "din cauza dovezilor referitoare la utilizarea sa de catre sportivi cu intentia de imbunatatire a performantelor sportive".

"Putem confirma faptul ca meldonium a fost adaugat pe lista produselor interzise, care a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016, dupa ce s-a aflat in programul de supraveghere al AMA pe parcursul lui 2015. Meldonium a fost inclus pe lista din cauza dovezilor privind utilizarea sa de catre sportivi in scopul ameliorarii performantelor lor", se mai arata in comunicatul AMA.

Maria Sharapova risca patru ani de suspendare

Maria Sarapova (28 ani) risca o suspendare de patru ani dupa un test antidoping pozitiv la turneul Australian Open, in luna ianuarie, a anuntat Federatia Internationala de Tenis.

''Maria Sarapova va fi suspendata provizoriu din data de 12 martie'', pana la judecarea cazului sau, a anuntat forul international. Regulamentele prevad suspendari de pana la patru ani, dar relatarile legate de acest caz evidentiaza mai probabila o suspendare de un an.

Campioana olimpica rusa Ekaterina Bobrova, depistata pozitiv la aceeasi substanta ca si Maria Sarapova

Perechea rusa de patinatori compusa din Ekaterina Bobrova si Dmitri Soloviev, campioni olimpici in proba pe echipe la JO 2014 de la Soci, va rata Campionatele Mondiale de la Boston (SUA), din cauza unui control antidoping pozitiv, a anuntat Federatia rusa, citata de AFP.

Presa rusa precizeaza ca un esantion sanguin recoltat de la Bobrova in timpul Campionatelor Europene de la Bratislava (27-31 ianuarie) a prezentat urme de meldonium, un medicament utilizat pentru prevenirea infarcturilor, dar interzis incepand cu 1 ianuarie 2016, la care a fost depistata pozitiva si jucatoarea rusa de tenis Maria Sarapova.

Bobrova si Soloviev vor fi inlocuiti la Mondialele din Statele Unite cu perechea compusa din Alexandra Stepanova si Ivan Bukin, a precizat Federatia rusa de patinaj artistic.
 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Maria Sharapova anunta ca a picat testul antidoping. Ce spune despre o posibila retragere:
Maria Sharapova anunta ca a picat testul antidoping. Ce spune despre o posibila retragere:"Nu vreau sa-mi inchei cariera asa"

Jucatoarea de tenis Maria Sharapova, fost numar unu mondial, a anuntat, luni, la Los Angeles, intr-o conferinta de presa, ca a fost depistata pozitiva la controlul antidoping in timpul primului turneu de Mare Slem al anului, Australian Open, in ianuarie.

Un fost detinator al recordului mondial de viteza in proba de 100 de metri a fost suspendat 18 luni pentru dopaj
Un fost detinator al recordului mondial de viteza in proba de 100 de metri a fost suspendat 18 luni pentru dopaj

Atletul jamaican Asafa Powell, fostul detinator al recordului mondial in proba de 100 metri, a fost suspendat 18 luni pentru dopaj, a anuntat, joi, Comisia de Disciplina a Comitetului Antidoping Jamaican (JADCO).

USADA:
USADA: "Lance Armstrong avea cel mai sofisticat sistem de dopaj". De ce nu a fost prins niciodata

Agentia americana antidoping (USADA) a anuntat ca va da publicitatii dosarul cu peste 1.000 de pagini realizat in cazul Lance Armstrong, care contine probe evidente si marturiile depuse de 15 fosti coechipieri ai ciclistului american.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.