Mai multe personalități din lumea sportului i-au adus un ultim omagiu lui Helmut Duckadam. „Am pierdut un mare om”
Ion Ţiriac, componenţii echipei FCSB, Ladislau Boloni, Viorel Moldovan, Alina Dumitru şi Ioan Andone sunt printre cei care i-au adus un ultim omagiu lui Helmuth Duckadam, marţi, la Arena Naţională.
Fostul tenisman Ion Ţiriac a declarat, marţi, la Arena Naţională, după ce i-a adus un ultim omagiu lui Helmut Duckadam, că fostul portar a fost un mare român care a "plecat prea devreme dintre noi".
"Helmut Duckadam a fost un mare român, un mare sportiv. A plecat puţin prea devreme dintre noi. Recordul lui (n.r. - cele patru lovituri de departajare apărate în finala de la Sevilla '86) va dăinui încă multă, multă vreme. Trebuie să onorăm un asemenea om şi să îi purtăm cu noi amintirea cât mai mult timp", a spus fostul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Alegeri 2024
08:05
Lasconi: Atunci când încearcă cineva, care îl are pe Putin în spate, în casa ta, nu ieşi tu din casă, îl scoţi pe el afară
22:25
Elena Lasconi, explicaţii despre acuzaţii precum „vrea să ne facă copiii homosexuali”: Este o manipulare de tip rusesc
20:46
BEC: Transmiterea de mesaje pentru influenţarea opţiunii de vot, după încheierea campaniei, considerată propagandă
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
Fostul internaţional Viorel Moldovan, în prezent preşedinte al clubului FC Rapid, a declarat, marţi, la Arena Naţională, că pentru el Helmut Duckadam, decedat luni la vârsta de 65 de ani, este nemuritor.
"În aceste momente vorbele sunt de prisos. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Pentru mine Helmut este nemuritor. A fost un mare, mare campion şi un mare caracter. El este acum lângă Dumnezeu", a afirmat Moldovan.
Preşedintele a depus o coroană de flori din partea clubului FC Rapid şi s-a recules la sicriul fostului portar alături de alţi foşti fotbalişti români precum Leontin Toader, Ionuţ Badea, Florin Constantinovici, Ion Manu, Narcis Răducan şi Ioan Andone.â
Rând pe rând prietenii, rudele, personalități din lumea sportului și mulți dintre românii care l-au admirat pe Helmut Duckadam au venit la Arena Națională, să-i aducă un omagiu.
Ioan Andone, antrenor: „Am pierdut un mare om, un mare prieten, de jucător nu mai vorbim. Cred că e singurul portar din istoria fotbalului care a apărat patru penalty-uri. Din păcate, viață nu ne iartă”.
Problemele de sănătate l-au făcut să se retragă din fotbal. Iar, după numeroase operații, inclusiv o intervenție la inimă, corpul sau a cedat.
Mircea Lucescu, antrenorul Echipei Naționale: „Va rămâne pentru totdeauna în istoria Stelei și în istoria fotbalului romanesc. Imaginea lui de om sigur pe el, un echilibru mental extraordinar, un curaj deosebit”
Miodrag Belodedici, fost fotbalist: „Nu știu dacă se vă mai naște un fotbalist care să apere 11 metri ca Duckadam”.
Rică Răducanu , fost jucător de fotbal: „A fost un mare portar care a făcut ceva care nu mai face nimeni. El a câștigat singur Cupa Campionilor Europeni pentru că a ghicit. Cine mai apară atât de multe 11 metri”.
Trupul neînsufleţit al fostului portar Helmut Duckadam a fost depus, marţi, la Arena Naţională din Capitală în jurul orei 13:00.
Sicriul acoperit cu drapelul României a fost depus pe esplanada din zona VIP a celui mai mare stadion din ţară. În apropiere au fost amplasate fotografii ale lui Helmut Duckadam, precum şi două televizoare pe care au rulat imagini de la finala Cupei Campionilor Europeni din 1986.
Fostul mare portar român Helmut Duckadam, cunoscut drept ''Eroul de la Sevilla'', a decedat, luni dimineaţa, la Spitalul Militar din Capitală, la vârsta de 65 de ani. Duckadam fusese operat pe cord deschis în septembrie.
Federaţia Română de Fotbal a anunţat că înaintea tuturor partidelor de fotbal organizate de FRF şi LPF în această săptămână se va ţine un moment de reculegere în memoria lui Helmut Duckadam.
Născut pe 1 aprilie 1959, la Semlac, judeţul Arad, Helmut Duckadam a început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).
A devenit ''Eroul de la Sevilla'' în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, când a reuşit să apere patru lovituri de pedeapsă consecutive în succesul Stelei în faţa Barcelonei (2-0). Performanţa de atunci l-a făcut să intre în Cartea Recordurilor. Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă a fotbalului românesc, a avut două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat un titlu de campion, o cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986).