Gesturile cu conotaţie politică ale sportivilor vor fi sancționate de Comitetul Internaţional Olimpic
Gesturile sportivilor cu conotaţie politică sau rasială, precum îngenuncherea, ridicarea pumnului în aer, asociate cu susţinerea egalităţii rasiale, vor fi sancţionate de Comitetul Internaţional Olimpic.
Comitetul nu renunţă, astfel, la codul său privind pedepsirea protestelor în stadioane, la ceremonii şi pe podium, transmite Reuters.
Regula 50 din Carta Olimpică interzice orice formă de ''demonstraţie sau propagandă rasială, religioasă şi politică'' în arenele olimpice şi în orice altă zonă olimpică, iar interdicţia a fost menţinută după ce forul internaţional olimpic s-a consultat cu sportivii.
În contextul mişcării Black Lives Matter împotriva injustiţiei rasiale, au apărut tot mai multe luări de poziţie pentru schimbarea acestei reguli cu scopul de a permite sportivilor să susţină diverse cauze.
Sebastian Coe, preşedintele World Athletics, a opinat recent că sportivii trebuie să aibă dreptul de a face gesturi sau proteste politice în timpul Jocurilor Olimpice.
Subiectul a fost dezbătut în cadrul Comisiei Sportivilor a CIO şi preşedinta Kirsty Coventry a precizat că majoritatea sportivilor consultaţi s-au pronunţat împotriva oricărei forme de protest în locurile de concurs sau pe podium.
''Nu aş vrea ca ceva să mă distragă de la competiţia mea şi să mă îndepărteze de ea. Aşa simt eu şi astăzi'', a declarat fosta campioană olimpică de înot din Zimbabwe.
Coventry a adăugat că există o serie de recomandări aprobate de Comitetul Executiv al CIO, miercuri, inclusiv claritate asupra sancţiunilor, mai multe informaţii despre Regula 50, modificarea formulării jurământului olimpic cu mesaje de incluziune etc. Aceste recomandări sunt rezultatul unui proces de consultare care a demarat în iunie 2020 şi a implicat peste 3.500 sportivi.
Sportivii prezenţi la Tokyo vor fi sancţionaţi dacă vor încălca regula 50 a CIO a precizat Coventry: ''Da, aşa e corect. Asta se datorează majorităţii sportivilor cu care am vorbit. Asta este ceea ce vor ei''.
Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, se vor desfăşura între 23 iulie şi 8 august.