Ce este Superliga Europei, proiectul marilor echipe care a divizat lumea fotbalului
Anunțul prin care a fost anunțată oficial realizarea proiectului Superligii europene a strârnit nomeroase controverse la nivel internațional.
"Douăsprezece dintre cele mai importante cluburi europene anunţă că au ajuns la un acord pentru crearea unei noi competiţii, Super Liga, guvernată de grupările sale sale fondatoare. Cluburile fondatoare speră să se angajeze în discuţii cu UEFA şi FIFA pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru noua ligă şi pentru fotbal în ansamblu”, se arăta luni un comunicat al echipelor fondatoare.
Ce este Superliga Europei
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Concret, Superliga Europei este o competiţie privată care va face concurenţă actualei Ligi a Campionilor, fiind organizată de unele dintre cele mai mari cluburi de fotbal din lume.
Cele 12 cluburi fondatoare sunt AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Bafrcelona, Interazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham.
Preşedintele acestui grup este Florentino Perez, conducătorul de la Real Madrid. Co-preşedintele Manchester United, Joel Glazer, va fi vicepreşedinte.
"În ultimele luni, a avut loc un dialog extins cu părţile interesate din fotbal cu privire la formatul viitor al competiţiilor europene. Cluburile fondatoare cred că soluţiile propuse în urma acestor discuţii nu rezolvă probleme fundamentale, inclusiv necesitatea de a oferi meciuri de calitate superioară şi resurse financiare suplimentare pentru piramida globală a fotbalului", au precizat inițiatorii Superligii.
Cum va fi organizată competiția
Liga va avea 20 de echipe - cele 12 formaţii fondatoare plus trei cluburi nenumite încă, aşteaptate să se alăture în curând şi cinci echipe care se califică anual în funcţie de rezultatele lor interne.
Conform propunerilor, European Super League ar putea începe în luna august a fiecărui an, cu meciuri la jumătatea săptămânii, iar cluburile vor fi împărţite în două grupe de câte zece, cu meciuri acasă şi în deplasare.
Primele trei echipe din fiecare grupă s-ar califica în sferturile de finală, formaţiile de pe locurile al patrulea şi al cincilea jucând un play-off cu două manşe pentru cele două locuri rămase.
Din sferturi, formatul va fi eliminatoriiu în două manşe, la fel precum cel folosit în Liga Campionilor, cu o finală într-un singur meci, în luna mai, într-un loc neutru.
Reprezentații competiției spun că va genera mai mulţi bani decât Liga Campionilor şi ar avea ca rezultat o distribuţie mai mare a veniturilor în sport.
Proiectul, contestat vehement la nivel internațional
Înainte ca iniţiativa celor 12 să fie făcută publică oficial, UEFA a reacţionat dur, printr-un comunicat comun, semnat şi de federaţia engleză, Premier League, federaţia spaniolă, LaLiga, federaţia italiană şi Lega Serie, precizând că jucătorii care ar urma să participa la o astfel de competiție ar putea fi suspendaţi din competiţiile internaţionale organizate sub egida forului european şi a FIFA.
Anunțul proiectului a stârnit un val de nemulțumire la nivel internațional, și numeroase reacții negative, atât din partea suporterilor, cât și din partea oficialilor din fotbal.
Inclusiv Comisia Europeană a reacționat. Grecul Margaritis Schinas, unul dintre vicepreşedinţii Executivului European, a declarat, luni, pe Twitter, că proiectul este contrar valorilor europene de "diversitate" şi "integrare".
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se opune proiectului, el dorind protejarea integrităţii competiţiilor naţionale şi continentale. De asemenea, premierul Regatului Unit, Boris Johnson, a avertizat că ”o Superligă europeană ar fi foarte dăunătoare pentru fotbal”.