1400 de sportivi din Rio de Janeiro sunt sfatuiti sa tina gura inchisa cand ajung in apa. Ce patesc cei care nu asculta

01-08-2016 18:41


Apele din Rio de Janeiro pot reprezenta un pericol pentru atletii care participa la Jocurile Olimpice. Adevarul deloc incurajator, reiese dintr-un studiu realizat, la solicitarea agentiei Associated Press.

Potrivit documentului, nivelul de poluare din golfurile in care sunt programate concursuri, este ingrijorator. Nici cei 500.000 de turisti asteptati in metropola nu sunt feriti de pericol. Au fost detectate bacterii periculoase, inclusiv in nisip.

Analizele au aratat prezenta a 250 de milioane de virusuri intr-un singur litru din apa din laguna Rodrigo de Freitas, unde se va desfasura competitia de canotaj. Prin comparatie, in California, prezenta catorva mii este motiv de alarma.

Fernando Spikli, virusolog: "Concluzia este ca toti cei care vor intra in contact cu apele de aici vor contacta virusuri si bacterii. Daca se vor imbolnavi sau nu depinde de sistemul imunitar al fiecaruia."

1400 de sportivi au fost sfatuiti sa tina gura inchisa cand ajung in apa. Ca sa se fereasca de bacterii, unii iau antibiotice in avans. Altii si-au adaptat echipamentul, incat sa lase cat mai putina piele expusa.

Jose Costa, canotor portughez: "Nu vad nicio schimbare in bine. Ce-i drept, nu mai vezi obiecte foarte mari, precum frigidere, televizoare sau animale moarte, insa apele sunt pline de obiecte din plastic, care ar putea sa se prinda de barca, sa ne afecteze directia, performanta per ansamblu."

Specialistii au un sfat si pentru turistii care planuiesc sa viziteze faimoasele plaje Copacabana si Ipanema.

Valerie Harwood, cercetator, Universitatea South Florida: "Eu as spune in felul urmator: plimbati-va pe plaja si bucurati-va de vacanta. Dar nu va lasati copilul sa bage nisip in gura si nu va bagati capul sub apa."

Autoritatile braziliene nu par sa fie deloc ingrijorate.

Andre Correa, secretar de stat pentru probleme de mediu:  "Locuitorii din Rio de Janeiro umplu plajele in weekenduri si nimeni nu a avut pana acum vreo problema de sanatate."

Jocurile Olimpice de vara incep vineri si se incheie pe 21 august.

VIDEO PROTVPLUS.RO